Από εμπορικά ακίνητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσουν οι νέοι πλειστηριασμοί. Σε πρώτη φάση θα γίνουν σε τουλάχιστον 10.000 ακίνητα εταιρειών που χρωστούν μεγάλα ποσά στο δημόσιο. Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει το καθεστώς προστασίας που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το ζήτημα συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των δύο συναρμόδιων υπουργών Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη με την παρουσία και του κ. Δ. Σταμάτη από το Μαξίμου χωρίς ωστόσο ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Κομβικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να παίξει και η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος προσέρχεται στην συνάντηση με κάποια πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν οι συνεργάτες του (από τις τράπεζες και το οικονομικό επιτελείο) σχετικά με τον αριθμό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, την αντικειμενική αξία των ακινήτων, πόσα από αυτά εντάσσονται στην κατηγορία «πρώτη κατοικία» και πόσα είναι εμπορικά ή εξοχικές κατοικίες.
Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη Βουλή και με βάση την εντολή που φαίνεται να έχει δώσει ο πρωθυπουργός να σταματήσει η δημόσια συζήτηση επι του θέμνατος καθώς προκαλεί σοβαρές εντάσεις. Χθες, σε διαδοχικές συζητήσεις που έγιναν στο Κοινοβούλιο, κατέστη σαφές ότι πιθανή άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια.
Αφενός, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, με τοποθετήσεις βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τους κατέδειξαν πως η προοπτική αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος δεν μπορεί να βρει υποστηρικτές εντός Κοινοβουλίου. Αφετέρου, κανείς βουλευτής της Ν.Δ. δεν δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνηγορήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Η επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα εμφανέστατα λειτούργησε κατευναστικά για την Κ.Ο. της Ν.Δ., εντός της οποίας επίσης καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του α΄ θερινού τμήματος της Βουλής απορρίφθηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο δύο βουλευτικές τροπολογίες για παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Οι κ. Ανδ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης με τη δική τους τροπολογία ζητούσαν ένα έτος παράταση, ενώ οι κ. Ν. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος πρότειναν παράταση έως το τέλος του 2016. «Δεν θα γίνουν δεκτές, γιατί είναι ζήτημα μείζονος σημασίας. Είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση μελετάει με υπευθυνότητα και θα δώσει την πρέπουσα λύση στον κατάλληλο χρόνο», απάντησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητας του οποίου ζητήθηκε να ενταχθούν οι δύο τροπολογίες. «Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση και όχι με τροπολογίες. Αυτό πρέπει να περιμένουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις εφόσον η κυβέρνηση τοποθετήθηκε», περιορίστηκε να πει η κ. Σοφία Βούλτεψη.