Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Φορολογική ...κεραμίδα για 700.000 φορολογούμενους.




Με τα... πρωτοβρόχια θα εκκαθαριστούν οι δηλώσεις 700.000 φορολογούμενων οι οποίοι εξαιτίας της καθυστέρησης των ελέγχων θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος εφάπαξ και όχι σε δύο διμηνιαίες δόσεις.

Πρόκειται για 500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υποβάλει ακόμη και από τις αρχές Ιουλίου τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος αλλά δεν έχει προχωρήσει η εκκαθάριση.

Κι αυτό γιατί κατά την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων που δήλωσαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, για τις καθαρές αποδοχές τους και τους παρακρατηθέντες φόρους μισθωτών υπηρεσιών, με τα αντίστοιχα δεδομένα των δηλώσεων ΦΜΥ που υπέβαλαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Εκτός από τις δηλώσεις στις οποίες έχουν εντοπιστεί αναντιστοιχίες με τις δηλώσεις των εργοδοτών όσον αφορά τα ποσά των φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων άλλες περίπου 200.000 δηλώσεις έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ λόγω αμφιβολιών για τα ποσά εισοδημάτων και δαπανών που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Σε αυτή την περίπτωση με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω των θερινών διακοπών, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών η 16η Σεπτεμβρίου.

«Ειλικρινείς»
Πιο αναλυτικά από τις 500.000 δηλώσεις όπως διαπιστώνεται οι περισσότερες αφορούν φορολογούμενους που είναι απόλυτα «ειλικρινείς».

Δήλωσαν δηλαδή ορθά τα ποσά των καθαρών φορολογητέων αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων από τις βεβαιώσεις στους σχετικούς κωδικούς, αλλά οι δηλώσεις δεν εκκαθαρίστηκαν είτε επειδή εντοπίστηκαν σημαντικές αναντιστοιχίες με τα ποσά που δήλωσαν οι εργοδότες στις οριστικές δηλώσεις ΦΜΥ είτε επειδή διαπιστώθηκε ότι κάποιοι εργοδότες δεν είχαν καν υποβάλει ηλεκτρονικά δηλώσεις ΦΜΥ ή βεβαιώσεις αποδοχών εργαζομένων τους.

Απόκρυψη εισοδήματος
Βέβαια δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που επιχειρείται να αποκρυβεί εισόδημα από λογιστές οι οποίοι για να μειώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις πελατών τους ανέγραψαν ποσά παρακρατηθέντων φόρων υψηλότερα από τα πραγματικά, αλλά εντοπίστηκαν από τις αυτόματες διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται από το ΤΑΧΙSNET. Από το σύνολο των 700.000 δηλώσεων σε... καθυστέρηση υπολογίζεται ότι οι μισές είναι χρεωστικές. Πέρα λοιπόν από την ταλαιπωρία όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και βεβαιωθεί το ποσό του αναλογούντος φόρου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να το εξοφλήσουν εφάπαξ, καθώς θα έχει παρέλθει πλέον το χρονικό όριο μέχρι το οποίο υπήρχε η δυνατότητα βεβαίωσης φόρου για εξόφληση σε δύο δόσεις.

Επιπρόσθετα θα καθυστερήσει σημαντικά η καταβολή των νέων επιδομάτων τέκνων σε όσους από τους φορολογούμενους, των οποίων έχει «μπλοκαριστεί» η εκκαθάριση, είναι δικαιούχοι.

Εξάλλου μία εβδομάδα περιθώριο έχουν περίπου 700.000 φορολογούμενοι οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Πρέπει να το κάνουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 30 του μήνα οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι όσοι δεν είναι συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού τους με την εφορία η δήλωση θα εκκαθαριστεί ως εκπρόθεσμη γεγονός που συνεπάγεται:

Επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος. Ο έξτρα φόρος προκύπτει καθώς στις εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών του 2012. Η συνολική αξία των αποδείξεων δεν λαμβάνεται υπόψη για την κάλυψη του 25% του ετησίου εισοδήματός.

Αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των φορολογουμένων με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% επί του εισοδήματος.

Επιβολή προσαύξησης 1% επί του κύριου φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση.

Επιβολή προστίμου 39 ευρώ, εφόσον η δήλωση είναι μηδενική ή πιστωτική.

Επιβάρυνση με επιπλέον ποσό φόρου εισοδήματος, λόγω απώλειας του δικαιώματος μείωσης του αναλογούντος φόρου κατά το 10% συγκεκριμένων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.

Προθεσμίες
Από τις «ποινές» αυτές απαλλάχθηκαν τελικά όσοι δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις τους, αν και οι προθεσμίες που είχαν καθοριστεί με βάση τα τελευταία ψηφία των ΑΦΜ εξέπνευσαν. Προϋπόθεση είναι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσω του ΤΑXISNET μέχρι τις 30 Αυγούστου. Τέλος, στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως ο προγραμματισμός για την υποβολή όλων των δηλώσεων του 2014 θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο ώστε να ανακοινωθούν οι οριστικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αύξηση εσόδων 11% τον Αύγουστο

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι στο πρώτο 20ήμερο του μήνα τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 120 εκατ. ευρώ ή 11% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2012.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το σύνολο του μήνα στον προϋπολογισμό έχει τεθεί ως στόχος έσοδα της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ και στο υπουργείο πιστεύουν ότι αν και στο τελευταίο 10ήμερο συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός στις εισπράξεις τότε τα έσοδα θα φθάσουν τα 4,2 δισ. ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι τον Αύγουστο είχαν εισπραχθεί 4,8 δισ. ευρώ.