Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Κυβέρνηση: "Οι πλειστηριασμοί πάνε πίσω" - μέχρι νεωτέρας.


"Οι πλειστηριασμοί πάνε πίσω". Με αυτή την κοφτή φράση κυβερνητική πηγή από το Μαξίμου επιχειρούσε χθες το βράδυ να χαμηλώσει την ένταση που προκάλεσε το μείζον αυτό θέμα κλυδωνίζοντας επικίνδυνα την κυβέρνηση.

Σε μία επιπλέον προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους βουλευτών και πολιτών, ο ίδιος παράγοντας έλεγε ότι στο τραπέζι της ενδοκυβερνητικής συζήτησης έχουν πέσει κι άλλες προτάσεις ελάφρυνσης των δανειοληπτών.

Οπως παρότρυνση των τραπεζών να επιμηκύνουν το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων (κάτι όμως που ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις τράπεζες) ή παράταση του παγώματος για λιγους μήνες του 2014.

"Σκέψεις" και "προβληματισμοί" που αποδεικνύουν πως το κυβερνητικό επιτελείο, αν και γνωρίζει εδώ και μήνες ότι η τρόικα έχει θέσει (επιτακτικά...) θέμα ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, αδυνατει να το χειρισθεί -και επικοινωνιακά και επί της ουσίας.

Από το αεροδρόμιο, στο Μαξίμου

Το θέμα το συζήτησαν εκτάκτως χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος κατά την... "εκτός προγράμματος" επίσκεψη του δεύτερου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν μετείχε στην ευρεία υπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός, καθώς είχε προγραμματίσει την επιστροφή του στην Αθήνα για το μεσημέρι.

Εχοντας ενημερωθεί για την "έκρηξη" που προκάλεσαν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων οι τελευταίες δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ("αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες") αλλά και για το προσωρινό πάγωμα της συζήτησης επί του θέματος που ανήγγειλε ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μεταβεί... από το αεροδρόμιο στο Μαξίμου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν "να τα πουν" διεξοδικά αύριο, καθώς ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στη σημερινή σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ για την Αίγυπτο. Συνεργάτες του μάλιστα δίνουν δραματικό τόνο στην αυριανή συνάντηση των δυο λέγοντας "θα συζητήσουν και θα λήξουν το θέμα των πλειστηριασμών"...

Επικοινωνιακό αλαλούμ

Σύμφωνα με τις πληφοφορίες και απο τις δύο πλευρές:

- Εγινε αντιληπτό ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών "είναι πραγματικές και όχι για το θεαθήναι", συνεπώς εμμονή στον τρόπο με τον οποίον άνοιξε το θέμα των πλειστηριασμών "θα οδηγήσει σε ατύχημα", δηλαδή σε κάλπες.

- Οι δύο εταίροι συμφωνούν στην άποψη ότι η επίκληση της κατάρρευσης των τραπεζών "ήταν ατυχής επικοινωνιακά και φόρτισε αρνητικά το ήδη βαρύ κλίμα".

- Το θέμα -λένε- πρέπει να τεθεί "στη σωστή του βάση". Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τους δανειολήπτες που βρίσκονται πράγματι σε οικονομική αδυναμία αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων τους "από εκείνους που έχουν εισοδήματα αλλά δεν πληρώνουν αξιοποιώντας το νομοθετικό πάγωμα των πλειστηριασμών".

Δώστε στοιχεία

- Για να γίνει "σωστά" η επικοινωνιακή (κατ´αρχάς) διαχείριση του θέματος, πρέπει να συλλεγούν στοιχεία για τις δύο κατηγορίες δανειοληπτών και να δημοσιοποιηθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε δημοσίως χθες ότι τέτοια στοιχεία ζητήθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να βρεθούν. "Να απευθυνθούν στις τράπεζες και στο ΚΗΠΥΟ και να τα βρουν", είναι ο αντίλογος.

Ποια είναι η θέση;

- Το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στην προφορική διατύπωση του αιτήματος να παραταθεί το πάγωμα και το 2014. "Δεν υπάρχει λόγος να φέρουμε τροπολογία αφού ο νόμος για την απαγόρευση ισχύει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Η θέση μας θα αποτυπωθεί στον νέο νόμο που θα έλθει τον Νοέμβριο", λένε.

Το ποια θα είναι αυτή η θέση ωστόσο παραμένει ζητούμενο. Κι αυτό διότι ο κ. Βενιζέλος δήλωσε δημοσίως προ ημερών: "Η θέση μας είναι απολύτως καθαρή, η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο". Που σημαίνει ότι κινήθηκε στη λογική των "κοινωνικών κριτηρίων" για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ανοιγόκλεισε και το... σεισμόσημο

Η ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία πάντως εκδηλώθηκε και σε άλλα καυτά ζητήματα, όπως το... σεισμόσημο: Το άνοιξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης την Κυριακή και το έκλεισε ο ίδιος χθες, καθώς δέχθηκε -κατά τις πληροφοφίες- προειδοποίηση από το οικονομικό επιτελείο πως θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση διάψευσης.

Κατά τα λοιπά, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν αύριο και το προγραμματικό πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας των κομμάτων τους, με τον δεύτερο να "πιέζει" να το παρουσιάσουν στη ΔΕΘ...