Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Στο σφυρί 15.000 πρώτες κατοικίες.




Με τη σταδιακή μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για το οποίο ισχύει σήμερα η προστασία, από τα €200.000, στα €150.000 από 1/1/2014 και περαιτέρω μείωση του ορίου κατά €50.000 ανά εξάμηνο ή ανά χρόνο θα αρχίσει ο πλειστηριασμός των πρώτων 15000 κατοικιών που ανήκουν σε άτομα εύπορα τα οποία «κρύβονται» πίσω από το νόμο Κατσέλη.

Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης βγαίνει σε διαβούλευση προς τους κοινωνικούς φορείς, τις επόμενες ημέρες, με στόχο τη μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1-1-2014 με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και σκληρά μέτρα για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008-2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των €50.000.
Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους άξονες, αλλά και θα καταδείξει και τις κοινωνικές ομάδες που θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν έως τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζονται οι ακόλουθες παράμετροι:

Περιουσιακά στοιχεία: Εδώ χρειάζεται πλήρης αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, διότι έως τώρα - και πριν από την αναστολή των πλειστηριασμών- σε περίπτωση που κάποιος δεν πλήρωνε το δάνειό του, υπήρχε για τους δανειστές το «όπλο» της υποθήκης και του εγγυητή. Αυτό που μελετάται τώρα είναι να εξετάζεται εάν υπάρχουν επιπλέον περιουσιακά στοιχεία (άλλη ακίνητη και κινητή περιουσία, καταθέσεις κ.ο.κ.) έτσι ώστε να μην προστατεύονται από τον νόμο οι περίφημοι «μπαταχτσήδες».

Δαπάνες διαβίωσης: Οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις των δανείων κι έτσι θα αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί, ορίζοντας ένα ποσό οφειλής με βάση τις δυνατότητες του κάθε νοικοκυριού και αφού έχει ληφθεί υπόψη το μηνιαίο κόστος διαβίωσης. Οι δαπάνες αυτές θα καθορισθούν με τη βοήθεια κυρίως της ΕΛΣΤΑΤ.

Ασθενείς ομάδες: Του πλειστηριασμού της κατοικίας τους αναμένεται να εξαιρεθούν άνεργοι και πολύτεκνοι, οι οποίοι και με πρόσφατη ρύθμιση είχαν διαφορετική αντιμετώπιση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «το τραπεζικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση λόγω των κόκκινων δανείων» έχουν ήδη ανάψει φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

«Τέσσερα στα δέκα στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται και αυτό δημιουργεί άμεσο πρόβλημα στις τράπεζες, δυσχεραίνοντας τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους». Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το σύνολο των «κόκκινων δανείων» αγγίζει τα €70 δισ. με το εξ αυτού ποσό που δεν εξυπηρετείται, να ξεπερνά τα €21 δισ.