Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ - Μαζικές αγορές κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές



Η χορήγηση άδειας παραμονής στην Ελλάδα για όποιον ξένο επενδυτή, εκτός Ε.Ε., αγοράσει ακίνητα αξίας άνω των 250 χιλιάδων ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για μαζικές αγοραπωλησίες σε μια κτηματαγορά που έχει καταρρεύσει. Πρόσφατα έκλεισε η συμφωνία για την αγορά από Κινέζα επιχειρηματία ενός σπιτιού αξίας 252.000 ευρώ στο Μαρκόπουλο και την ταυτόχρονη χορήγηση βίζας στην ίδια και την οικογένειά της.

Η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική καθώς ήταν η πρώτη που έγινε με βάση τον νέο νόμο για χορήγηση άδειας παραμονής σε ξένους επενδυτές. Σε προχθεσινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg αναφέρθηκε εκτενώς στη στροφή που κάνουν οι Κινέζοι αλλά και οι Ρώσοι στις αγορές της Νότιας Ευρώπης, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πολιτική και οικονομική κατάσταση.

Δεκάδες προτάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», στα μεγάλα μεσιτικά γραφεία και τις κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να φτάνουν προτάσεις για αγορές εκατοντάδων ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ ήδη μέσα στο καλοκαίρι έγιναν οι πρώτες επαφές ξένων θεσμικών επενδυτών αλλά και μεμονωμένων ενδιαφερόμενων, που ψάχνουν τις ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική κτηματαγορά.

- Από τις πληροφορίες που διαθέτει η «ΗτΣ» προκύπτει ότι πρόσφατα μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, που κινείται για λογαριασμό εταιρειών real estate και funds ακινήτων, έκανε πρόταση σε ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους και κατασκευαστικές εταιρείες για την απόκτηση 1.000 κατοικιών. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επενδυτική πρόταση που γίνεται στη χώρα μας και μάλιστα προέρχεται από τις ΗΠΑ, που δεν είναι παραδοσιακή πηγή επενδυτών για την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να αγοράσουν κατοικίες και εξοχικά στην Αττική και τα νησιά, που θα πουλήσουν σε Αμερικανούς οι οποίοι θέλουν να κάνουν μόνιμες διακοπές στην Ελλάδα και παράλληλα να έχουν τη χώρα μας ως βάση για «εξορμήσεις» και στις υπόλοιπες χώρες Σένγκεν, χωρίς να μπλέκονται σε γραφειοκρατικά γρανάζια.

- Μια δεύτερη πληροφορία που ήρθε σε γνώση της «ΗτΣ» προέρχεται από την Κίνα. Επενδυτές προσέγγισαν κατασκευαστή στην Ελλάδα και του πρότειναν την αγορά 200 κατοικιών σε τιμή, όμως, που θα είναι στο 50% του κόστους κατασκευής τους.


- Επίσης, μεγάλο κτηματομεσιτικό γραφείο με υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο έστειλε από το Χονγκ Κονγκ σημαντική επενδυτική πρόταση στο γραφείο της Αθήνας. Όπως αναφέρεται στο σχετικό e-mail της εταιρείας Engel & Voelkers: «Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να έχω ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ το καθένα. Δεν θα πρέπει να είναι λιγότερες από εκατό κατοικίες. Με όσο περισσότερες ποιοτικές ιδιοκτησίες μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, τόσο ισχυρότερες σχέσεις θα αναπτυχθούν με το τοπικό κανάλι διανομής. Παρακαλώ να μου στείλετε τις πρώτες δέσμες των ακινήτων το συντομότερο δυνατόν».

Η εταιρεία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα στην Ελλάδα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ τα οποία θα έχουν? δώρο τη βίζα, η οποία αποτελεί σοβαρό δέλεαρ για τους ξένους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούνται επενδυτές και από τη Ρωσία και την Αραβία, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών εταιρειών είναι να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με την τεράστια κινεζική αγορά. Μάλιστα, οι Κινέζοι φαίνεται να ενδιαφέρονται για ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να φτιάξουν «China Town», δηλαδή ολόκληρες γειτονιές με ιδιοκτήτες ακινήτων από τη χώρα τους. Τα ανατολικά προάστια, λόγω του αεροδρομίου, αλλά και το κέντρο της Αθήνας, είναι περιοχές στις οποίες εκδηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται στο σχετικό report της Engel & Voelkers από το Χονγκ Κονγκ, οι προδιαγραφές για τους Κινέζους επενδυτές είναι οι εξής:

Ζητούν ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ή κοντά στο αεροδρόμιο.
Αλλοι θέλουν θέα στη θάλασσα ή εξοχικά στα ελληνικά νησιά.
Ψάχνουν για ποιοτικά ακίνητα που να παρέχουν άνεση, ευκολία πρόσβασης και ενδεχομένως... image.

Η εταιρεία επισημαίνει, τέλος, ότι η πρόταση για εκατό ακίνητα είναι μόνο η αρχή και πρέπει να υπάρχει σημαντικό απόθεμα για να καλύψει τις ανάγκες των Κινέζων. «Πρέπει να κρατήσουμε ανοικτή την πόρτα για τα ελληνικά ακίνητα στην κινεζική αγορά», τονίζεται.

Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Θεολ. Μπόσδας, επικεφαλής του γραφείου Engel & Voelkers North, επιβεβαιώνει την έκρηξη του ενδιαφέροντος για ελληνικά ακίνητα, μετά τη χορήγηση της «εύκολης» βίζας. «Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να πουλήσει ακίνητα στο εξωτερικό και να αναστηθεί η αγορά ακινήτων. Ειδικά η Κίνα μπορεί να αποτελέσει τη βασική πηγή εισροής επενδυτών στο ελληνικό real estate διότι οι Κινέζοι θέλουν να αγοράσουν σπίτια, να αποκτήσουν βίζα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και να μπορούν να ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Δημήτρης Παπαχρήστου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BuildUp, της εταιρείας ανάπτυξης και επένδυσης ακινήτων που πούλησε το ακίνητο αξίας 252.000 ευρώ στην Κινέζα επιχειρηματία Jin Hong. «Οι Κινέζοι κατά κύριο λόγο ζητούν ακίνητα σε περιοχές με ευκολία πρόσβασης. Οι Ασιάτες, όπως η Jin Hong, θέλουν να έρχονται οποιαδήποτε μέρα του χρόνου στην Ελλάδα χωρίς να ταλαιπωρούνται. Γι' αυτό και η επιλογή της περιοχής του Μαρκόπουλου που βρίσκεται πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Αυτό που θέλουν οι Ασιάτες είναι να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις. Θέλουν να πάρουν άδειες παραμονής, να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και να φεύγουν όποτε το επιθυμούν για άλλες χώρες».

Τι ψάχνουν οι ξένοι στην ελληνική αγορά
Τα e-mails με τις προτάσεις για αγορές στην Ελλάδα

Απανωτά e-mails με τα οποία ζητούν να μάθουν τη διαθεσιμότητα στην ελληνική αγορά στέλνουν μεσιτικά γραφεία του εξωτερικού. Ενα από αυτά ζητά να μάθει τα εξής:

«Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της E&V στο Χονγκ Κονγκ θα ήθελε να τους προμηθεύσει για αρχή όχι λιγότερο από περίπου 100 μονάδες στην τιμή που ανέφερα προηγουμένως.

Με όσο περισσότερες ποιοτικές ιδιοκτησίες μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, τόσο ισχυρότερες σχέσεις θα αναπτυχθούν με το τοπικό κανάλι διανομής. Παρακαλώ να μου στείλετε τις πρώτες δέσμες των ακινήτων το συντομότερο δυνατόν»... «Πρέπει το συντομότερο δυνατόν να έχω ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων στην Ελλάδα αξίας 250.000 ευρώ το καθένα. Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη ακόμη καλύτερα. Το καλύτερο θα ήταν να έχω ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς και άλλα με θέα στη θάλασσα / πισίνα /κ.λπ. που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ποιότητα, γιατί η E&V δεν πουλά αηδίες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Θα είναι ένας σημαντικός όγκος συναλλαγών. Θα λάβουν οικοδομικά τετράγωνα τα οποία θα διανείμουν και θα προωθήσουν στην τοπική αγορά. Είναι απαραίτητο επαρκές απόθεμα ώστε να παραμείνει ανοιχτό το κανάλι διανομής. Με βάση την τιμολόγηση που αναφέρεται παραπάνω, ψάχνουν για ποιότητα, άνεση, ευκολία και εικόνα (ενδεχομένως). Αυτές είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν όμως».

Ο νέος νόμος
Ανατροπή στην αγορά φέρνει η «εύκολη» βίζα

Τα πάνω-κάτω στην κτηματαγορά φέρνει ο νόμος 4146/2013 για τη χορήγησης της «εύκολης» βίζας. Κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια η διάθεση σε ξένους χιλιάδων εξοχικών και άλλων κατοικιών. Αρχικά είχε προταθεί η χορήγηση άδειας παραμονής για αγορές πάνω από 300 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο, κρίθηκε σκόπιμο να μειωθεί κατά 250.000 ώστε να έρθουν περισσότεροι επενδυτές. Αλλωστε, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά στην Ελλάδα, επομένως, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που πωλούνται στα επίπεδα των 250-300 χιλ. ευρώ. Η χώρα μας υπερτερεί στον τομέα αυτό από τις ανταγωνίστριες αγορές καθώς στην Πορτογαλία και την Ισπανία το όριο αγοράς ακινήτου με «δώρο» τη βίζα είναι 500.000 ευρώ. Στην Κύπρο είναι 300.000 ευρώ και με αυτό το ποσό περισσότεροι από 1.000 αγοραστές ήταν Κινέζοι το 2012, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει «παροικία» στο νησί. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει ρίξει κατά 50.000 το όριο για τη χορήγηση βίζας, την καθιστά αμέσως καλύτερη αγορά για τους ξένους. Δικαιούχοι δικαιώματος εισόδου και διαμονής πενταετούς διάρκειας είναι:

α) Οι πολίτες τρίτων χω- ρών που κατέχουν ή προτίθενται, τεκμηριωμένα, να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ.

β) Οι πολίτες τρίτων χω- ρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 4002/2011 (ΦΕΚ Α' 180), εφόσον το ελάχιστο ύψος της μίσθωσης ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

γ) Τα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών.
Μεγάλο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο αναζητά για πελάτες της 1.000 σπίτια στην Ελλάδα, ενώ μεσιτικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ ζητά 100 ακίνητα για αρχή

Η ελληνική κτηματαγορά έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ευκαιρίες για πλούσιους Κινέζους. Με την αγορά, άλλωστε, κατοικίας 250.000 ευρώ μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής και να ταξιδεύουν άνετα στις χώρες Σένγκεν.