Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Σεπτέμβριο η... επανεκκίνηση των αυθαιρέτων.




Μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα του ΤΕΕ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Το σύστημα που θα μείνει ανοικτό μέχρι το 2015 θα λειτουργήσει με υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζονται οι τρόποι καταβολής των δόσεων, το καθεστώς της μετάπτωσης ιδιοκτητών ακινήτων από προηγούμενους νόμους, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου που ενδεχομένως να υποκρύπτουν κρυφές χρεώσεις.

Αν και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι θα υπάρξει συμψηφισμός προστίμων και ότι οι πολίτες δεν θα έχουν επιπλέον επιβαρύνσεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η σκέψη για διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ εκείνων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν τις δόσεις και εκείνων που ήταν αμελείς και έχουν εξοφλήσει μικρά ποσά.

Ενδέχεται μάλιστα οι "ασυνεπείς" να επιβαρυνθούν κατά ένα ποσό. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται όσοι είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, οι οποίοι έχουν πληρώσει μία έως δύο δόσεις, αλλά και ακίνητα που δηλώθηκαν στον Ν.4014 και έχουν προχωρήσει σε... στάση πληρωμών.

Οι ασυνεπείς θα έχουν τη δυνατότητα των ευέλικτων τρόπων πληρωμής, αλλά και των πολλών δόσεων (έως 102 εφόσον δηλώσουν το αυθαίρετο εντός του α΄ εξαμήνου από τη δημοσίευση του νόμου) και φυσικά για τις μικρές και μεσαίες αυθαιρεσίες της πλήρους νομιμοποίησης των αυθαιρέτων που αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο.