Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Που βλέπει την αγορά ακινήτων η BlackRock.




Σε τεράστια... ταλαιπωρία έχει βάλει τις τράπεζες η BlackRock ζητώντας όλο τον Αύγουστο στοιχεία για τα δάνεια και τις υποθήκες εν όψει των stress tests του Δεκέμβρη.
Βέβαια, ο ελεγκτής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως, καθώς ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του είναι επενδεδυμένο σε ενυπόθηκα δάνεια ακινήτων. Μετά δε τη συγχώνευση με το MGPA καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών η BlackRock έχει λάβει ως δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, υποχώρηση των τιμών κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

Το μέγεθος αυτό της διόρθωσης δεν έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά καθώς η αδυναμία πλειστηριασμών και το σύνθετο ιδιοκτησιακό καθεστώς έχουν φρενάρει την πτώση στα... χαρτιά. Αυτή υπολογίζεται σε μόλις 30%, καθώς η εικόνα των NPLs στην Ελλάδα είναι σημαντικά στρεβλή με την αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανείων, αλλά και την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ακινήτων στις θυγατρικές leasing των τραπεζών.

Έτσι το distress, που πολλοί επενδυτές «ονειρεύονται» υπολογίζεται να εμφανιστεί στην αγορά σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα και όχι πριν τις ευρωεκλογές. Μέχρι τότε θα σέρνεται η αγορά καθώς ο κρουνός των δανείων προς τις επιχειρήσεις έχει στερέψει και όποια έγκριση περιλαμβάνει εξασφάλιση με ακίνητο για ποσά άνω των €30.000!

Τέλος στα μπλοκ επιταγών
Στα €36,28 εκατ. διαμορφώθηκε το ύψος των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο, μειωμένο κατά 59,2% έναντι του περυσινού Ιουλίου, ενώ το συνολικό ποσό στο επτάμηνο ανέρχεται στα €374,83 εκατ.

Η σημαντική μείωση που εμφανίζουν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούλιο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», αποδίδεται στο ότι όλο και λιγότεροι είναι πλέον αυτοί που διαθέτουν μπλοκ επιταγών.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 3.377 τεμάχια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για το επτάμηνο του έτους στα €374,83 εκατ.