Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί.




Τη λογική του «καρότου και μαστιγίου» υιοθετεί το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε μεν ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι πολίτες θα καταβάλουν το τέλος ακινήτων, προανήγγειλε ωστόσο την έναρξη πλειστηριασμών α΄ κατοικίας.

Με άλλοθι τα κοινωνικά κριτήρια του υπουργείο Οικονομικών υποκύπτει στις πιέσεις των τραπεζών που εδώ και πολύ καιρό ζητούν την απελευθέρωση του καθεστώτος των πλειστηριασμών. Από την πλευρά των τραπεζών θεωρείτο απαραίτητο να αρθεί η απαγόρευση προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις της αγοράς, καθώς όπως ανέφεραν, υπάρχουν δανειολήπτες με καταθέσεις, χωρίς όμως να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση περί άρσης του «παγώματος» και είπε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα τεθεί σε εφαρμογή, με αίσθημα «ευθύνης», χωρίς να πλήττεται η στεγαστική πίστη. «Θα προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο «παγώματος» των πλειστηριασμών ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Για το τέλος ακινήτων που καταβάλουν οι φορολογούμενοι μέσω της ΔΕΗ είπε ότι το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα είναι σε ισχύ, και πρόσθεσε πως ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι σύντομα έτοιμος και θα είναι δίκαιος για όλους.

Ποιοι προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς

Mε βάση τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά τα βασικά κριτήρια που θα καθορίσουν σε ποιες περιπτώσεις θα γίνεται άρση του παγώματος πλειστηριασμού θα είναι μεταξύ άλλων η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του κάθε δανειολήπτη.

Θα ληφθεί υπόψη εάν είναι άνεργος ή πολύτεκνος, πόσα χρόνια το ακίνητο προστατεύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία και η αντικειμενική του αξία.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, οι παράμετροι που αναμένεται να επηρεάσουν την απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου ανά περίπτωση ή όχι μπορεί να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου έγινε η αγορά, τα εισοδήματα του δανειολήπτη κ.λπ..

Συνοψίζοντας, επί τάπητος έχουν τεθεί προς συζήτηση οι εξής παράγοντες που θα καθορίσουν σε κάθε περίπτωση εάν το ακίνητο μπει στη διαδικασία πλειστηριασμών:

• κοινωνικά κριτήρια
• εισοδηματικά κριτήρια
• χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού
• έκταση ακινήτου
• ύψος δανείου.

Πάντως, κύκλοι των αρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ακινήτων που έχουν «παγώσει» ποικίλλουν: άλλοι μιλούν για περίπου 200 χιλιάδες ακίνητα, ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι δύο στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετούνται.