Η κτηματαγορά στην Ελλάδα εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη ύφεση με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσφορά ακινήτων χωρίς να μπορεί να απορροφηθεί αυτό το πλεόνασμα, σημειώνει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομικών, η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.
Συγχρόνως, τονίζει, αυξάνεται η ανεργία σε όσους ασχολούνται με τον κλάδο των ακινήτων, έχουν μειωμένα έσοδα οι εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και το κράτος έχει μηδενικά έσοδα από φόρους και ΦΠΑ.
"Η υπέρμετρη φορολογία και η μη μειούμενες τιμές των αντικειμενικών αξιών δρουν αρνητικά σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα στη χώρα μας. Κανένα κίνητρο δεν έχουμε δει από την Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την περίοδο (εκτός για όσους αγοράσουν ακίνητα, μη κατοίκους της ΕΕ άνω των 250.000 ευρώ) το οποίο θα αλλάξει την ψυχολογία της παγωμένης αγοράς ακινήτων και θα δόσει έναυσμα για την ανάπτυξή της. Και ενώ οι τράπεζες δε δίνουν δάνεια, βρίσκονται με χιλιάδες ακίνητα που δε μπορούν να τα διαθέσουν ενώ παράλληλα συζητείται έντονα η άρση των πλειστηριασμών για μικρά ακίνητα πρώτης κατοικίας. Εδώ υπάρχει το εξής παράλογο. Τι θα κάνουν οι τράπεζες εάν πάρουν και άλλα ακίνητα από τους δυστυχείς δανειολήπτες; Οι ίδιοι δανειολήπτες δεν μπορούν να πωλήσουν το ακίνητό τους και να εξοφλήσουν το δάνειο τους, διότι το δάνειο που έχουν πάρει - στο 99% των περιπτώσεων - είναι υπερδιπλάσιο της σημερινής αξίας του ακινήτου. ’ρα, εάν πλειστηριάσει η τράπεζα το ακίνητο του δανειολήπτη και εάν βρεθεί αγοραστής θα είναι ζημιωμένοι και αυτοί και ο δανειολήπτης και θα υπάρχει μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στους Έλληνες πολίτες", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα υπογραμίζει ότι υπάρχει λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Ποια είναι; "Να παρατείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες τη διάρκεια του δανείου στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο Έτσι θα μπορούν να πληρώνουν χαμηλή τοκοχρεωλυτική δόση σαν να πληρώνουν ενοίκιο στο ίδιο τους το σπίτι. Σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει μερικό κούρεμα και βέβαια όσοι έχουν δανειστεί σε ελβετικό φράγκο όπως έγινε και στην Ιρλανδία θα πρέπει να καλυφθεί η νομισματική διαφορά. Με αυτό τον τρόπο ούτε οι δανειολήπτες καταστρέφονται χάνοντας τα σπίτια τους, ούτε οι τράπεζες χάνουν τα χρήματά τους, ούτε κοινωνική έκρηξη θα υπάρξει και ούτε θα γκρεμιστεί άλλο η Ελληνική Κτηματαγορά" σημειώνει.
Τέλος, τονίζει ότι περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό "να τρίξετε τα δόντια στις τράπεζες και την Τρόικα και να πράξετε την τόσο απλή και λογική λύση που σας προτείνουμε".