Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Alpha Bank: Οι φόροι οδηγούν σε κατάρρευση τα ακίνητα.




Η δυσμενής κατάσταση στη αγορά ακινήτων οφείλεται μεταξύ άλλων και στην υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, ιδιαίτερα κατά το 2013, λόγω της επιβολής ταυτόχρονα στο τρέχον έτος του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και του ΦΑΠ 2010, 2011 και 2012, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οπως σημειώνεται, ο ισχύον φόρος επί των συναλλαγών ακινήτων επιβάλλεται σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων που σε πολλές περιπτώσεις είναι τώρα υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, τα μέτρα αυτά αποτελούν το απόλυτο αντικίνητρο για την ανάκαμψη των συναλλαγών επί ακινήτων, παρά τις πολύ χαμηλές ζητούμενες τιμές για αξιόλογα ακίνητα σε πολλές περιπτώσεις.

Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου το 2013, προστίθεται, θα εξαρτηθούν από την ήδη προωθούμενη επανεκκίνηση των έργων υποδομής που ενδέχεται εν μέρει να αντισταθμίσει τη συνεχιζόμενη ταχεία υποχώρηση της κατασκευής κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου και της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη πολλών βιομηχανικών κλάδων και της οικονομίας γενικότερα, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank.