Για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θεωρεί αναγκαίες τουλάχιστον δυο παρεμβάσεις. Πρώτον το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και δεύτερον τη δραστική μείωση του φορολογικού και μη κόστους μεταβίβασης των ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τονίζει στους συνομιλητές τους ότι το γενικό και οριζόντιο πάγωμα των πλειστηριασμών ακινήτων που ισχύει σήμερα αποτελεί και ένα από τα βασικά εμπόδια για την αναζωογόνηση της στεγαστικής πίστης η οποία έχει παγώσει, μαζί με την καταναλωτική πίστη. Τα στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες μετριούνται στα δάχτυλα και ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ουσιαστικά έχει αφαιρέσει από τις τράπεζες την όποια εξασφάλιση για την αποπληρωμή του δανείου που θα χορηγήσουν.
Σημειώνεται ότι έως το τέλος του έτους δεν επιτρέπεται πλειστηριασμός οποιουδήποτε ακινήτου για χρέη έως 200.000 ευρώ σε τράπεζα ενώ πρόσθετη προστασία απολαμβάνει η μία και μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπει το ξεπάγωμα από τον Ιανουάριο των πλειστηριασμών με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια (π.χ. θα μπορούν να εκπλειστηριάζονται ακίνητα οφειλετών που έχουν σημαντική ακίνητη και κινητή περιουσία). «Εξαιτίας του παγώματος των πλειστηριασμών και παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν να πάρουν κάποιο δάνειο για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι», λέει με νόημα στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Να τονισθεί ότι το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών δεν έχει μόνο οικονομική διάσταση. Έχει και βαθύτατα κοινωνική αλλά και πολιτική καθώς η σχετική διάταξη εκτιμάται ότι θα περάσει δια πυρός και σιδήρου από τη Βουλή λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται και στα δυο κόμματα της συμπολίτευσης.
Το δεύτερο μέτρο που εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών για αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων είναι η δραστική μείωση ή και πλήρης κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα. Ο φόρος σήμερα είναι εξαιρετικά υψηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (8-10%) προκαλώντας πολύ μεγάλο φορολογικό κόστος στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Να σημειωθεί μάλιστα ότι με δεδομένο πως τα περισσότερα ακίνητα μεταβιβάζονται πλέον σε τιμές χαμηλότερες της αντικειμενικής, οι φορολογούμενοι καταβάλουν δια νόμου φόρο με βάση την αντικειμενική, δηλαδή με βάση αξία η οποία δεν υφίσταται.
Στην περίπτωση που καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης τότε θα προκύψει μια ετήσια απώλεια εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ η οποία σχεδιάζεται να καλυφθεί με την εφαρμογή ενός επαχθέστερου σεναρίου για το ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 ή την κατάργηση της έκπτωσης 15% που ισχύει φέτος στο χαράτσι των ακινήτων, εφόσον τελικά παραμείνει και το 2014.