Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Το Μνημόνιο και οι Κινέζοι.



Την πώληση ελληνικών ακινήτων σε ξένους ιδιώτες έχει ευνοήσει η πολιτική του Μνημονίου, η οποία έχει υπηρετηθεί κατά την τελευταία τριετία από όλες τις κυβερνήσεις. Όπως είναι αναμενόμενο, το πλήρες "πάγωμα" των αγοραπωλησιών στο real estate έχει οδηγήσει τις τιμές των σπιτιών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους έχουν... αποθέματα να είναι σε θέση να αγοράσουν φθηνά. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του έτους οι τιμές των ακινήτων στη χώρα μας έχουν "πέσει" κατά 22,9%!

Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί στην κυριακάτικη έκδοσή της η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η αγορά ακινήτων κάνει τους Κινέζους Έλληνες». Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα σημειώνει: «Ενώ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωράει αργά, η Αθήνα προσελκύει τους πρώτους επενδυτές με μια άδεια παραμονής, η οποία προσφέρει στους ιδιοκτήτες παραμονή στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι πρώτες τρεις άδειες δόθηκαν σε τρεις κινεζικές οικογένειες, οι οποίες αγόρασαν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης από 250.000 ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό επιβεβαίωσε συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Όπως έγραψε ο ελληνικός Τύπος τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες επιχειρηματίες, κυρίως από την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα».

Παράλληλα καταγράφεται αύξηση των υποψήφιων αγοραστών και απο Βρετανία. Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι αύξηση στις αναζητήσεις ευκαιριών αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα επισημαίνει και η βρετανική μεσιτική εταιρεία Rightmove που ειδικεύεται και στην εύρεση σπιτιών στο εξωτερικό για τους Βρετανούς πελάτες της. Στην πιο πρόσφατη έρευνα της εταιρείας τρεις από τους ελληνικούς προορισμούς που διαφημίζονται στον ιστότοπό της περιλαμβάνονται στην πρώτη πεντάδα των περιοχών όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των αναζητήσεων για σπίτια. Συγκεκριμένα, πίσω από την Ίμπιζα της Ισπανίας, η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στις αναζητήσεις αφορά στις Κυκλάδες (αύξηση 37,88%), ενώ ακολουθούν η Κεφαλονιά (35,97%), η Φλωρεντία και η Κέρκυρα (33,16%). Συνολικά σε όλη την Ελλάδα η Rightmove διαφημίζει 1915 ακίνητα.