Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Το 2014 ξεκινά η ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων.



Μετά την ψήφιση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, σειρά από ότι φαίνεται, παίρνει η ηλεκτρονική καταγραφή των ακινήτων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Πολιτεία σταδιακά θα αποκτήσει πλήρη έλεγχο της κατάστασης των ακινήτων, των πραγματικών επιφανειών και των χρήσεών τους. "Τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου, της "Κτηματολόγιο", της Δ.Ε.Η. ΑΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα βρίσκονται σε πλήρη διασύνδεση για το γρήγορο και επαρκή έλεγχο των δεδομένων" ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης, κατά την πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα στη Βουλή

Παράλληλα, ο κ. Καλαφάτης μιλώντας για τα έγγραφα που απαιτούνται πλέον για τις δικαιοπραξίες -αναφερόμενος στο άρθρο 3-του τότε νομοσχεδίου, είχε αναφέρει ότι "η πολιτεία δημιουργεί -όπως άλλωστε οφείλει- την απαιτούμενη ασφάλεια στις συναλλαγές και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη του πολίτη, αφού για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά η υποχρέωση προσάρτησης στα συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται και θεωρημένων αντιγράφων των σχεδίων της άδειας δόμησης του κτιρίου. Βεβαίως, το κυριότερο είναι ότι η υπεύθυνη δήλωση και η βεβαίωση μηχανικού θα αντικατασταθούν σύντομα με το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου".

Σημειώνεται, ότι από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είχε αναφέρει ότι "θα θέλαμε να πούμε ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, παρά τα όσα προβλήματα, έγινε βασική αναφορά -και ευχαριστούμε τον Υπουργό που εισακούστηκε η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς- στο να γίνει σύνδεση αυτού του μοναδικού αριθμού, που θα έχουν πλέον τα κτίρια στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου, και να ακολουθεί το κτήριο σε όλες του τις καταγραφές στα δημόσια έγγραφα, στα δημόσια ντοκουμέντα. Ένας μοναδικός αριθμός που θα υπάρχει στο περιουσιολόγιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς εν γένει, που θα υπάρχει στο κτηματολόγιο, στην ΕΚΧΑ ΑΕ και στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου για να μπορούν να ελέγχονται όλες οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις σε μετέπειτα χρονικό διάστημα πάνω στο κτίριο, για να μπορούμε να ελέγχουμε βήμα, βήμα όλες εκείνες τις διαμορφώσεις στο χρόνο και στον τόπο κάθε περιοχής. Να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει -και υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο- απευθείας σύνδεση όλων των καταγεγραμμένων θεμάτων, ρυθμίσεων, αυθαιρεσιών απευθείας στο νέο σύστημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας".

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέτρο της "ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου" έχει θεσμοθετηθεί από το 2010, με το νόμο (3843/2010) για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων και από τον περασμένο Ιούνιο τέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό εκτελεστικό Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει όλες τις λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του θεσμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη πηγή του ΥΠΕΚΑ προς την "Κυριακάτική Ελευθεροτυπία" το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση και τις παρατηρήσεις της διαβούλευσης, έχει πάρει τελική μορφή και αποστέλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία, προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή του. Επίσης, η ίδια πηγή σημειώνει ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, αφού γίνει η σχετική προετοιμασία στο υπουργείο, θα αρχίσει να εφαρμόζεται το αργότερο από τους πρώτους μήνες του 2014. Οι νέες δηλώσεις αυθαιρέτων θα γίνονται με παράλληλη δήλωση του ακινήτου στην "ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου.