Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες από την εφαρμογή των διατάξεων για την αυθαίρετη δόμηση.



Η Συνήγορος του Πολίτη κα Καλλιόπη Σπανού, στις 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της τότε, επικείμενης ψήφισης του νέου σχεδίου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, είχε αποστείλει επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημερώνοντάς τον για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχει εντοπίσει από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων τα τρία τελευταία χρόνια.
Τα προβλήματα αυτά έχουν διαπιστωθεί από τη δημοσίευση του Ν. 3843/2010 για τους ημιυπαίθριους χώρους και στη συνέχεια με το Ν. 4014/2011 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, και προκύπτουν μέσα από τη διερεύνηση σχετικών αναφορών της Αρχής.
Ο Συνήγορος μάλιστα είχε αναφέρει ότι ευελπιστεί οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις θα είναι και οι οριστικές σχετικά με το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης. Επιπλέον, τονίζει ότι στόχος είναι η σαφήνεια του περιεχομένου των ρυθμίσεων, η αποφυγή αντιφάσεων, η ορθή ερμηνεία της νομοθεσίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η παύση της άνισης μεταχείρισης των πολιτών, καθώς στην παρούσα χρονική στιγμή υφίσταται ανισότητα τόσο μεταξύ νόμιμων και αυθαίρετων ιδιοκτητών, αλλά και μεταξύ των αυθαίρετων
ιδιοκτητών, που έχουν υπαχθεί στις σχετικές διατάξεις.
Δείτε εδώ την επιστολή της Συνηγόρου προς το ΥΠΕΚΑ, με όλα τα "μελανά" σημεία.