Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Με τους πλειστηριασμούς ανήμποροι δανειοφειλέτες θα γίνουν εύκολα βορά εκβιασμών.






Με πρόσκαιρα ημίμετρα, όπως ο προωθούμενος ως το τέλος του έτους τμηματικός (των πρώτων περίπου 15.000 ακινήτων) πλειστηριασμός, ούτε η "αγορά" θα τσουλήσει, ούτε η τιμή τους θα συγκρατηθεί.

"Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξυπηρετεί προσωρινές προσδοκίες είτε των εγχώριων τραπεζιτών, που φαίνεται να έχουν "μεταπουλήσει" σημαντικό μέρος "κόκκινων δανείων" σε διεθνή κερδοσκοπικά funds, είτε νεοφιλελεύθερων θιασωτών, που θέλουν να πιστεύουν στον αυτόματο πιλότο της αγοράς" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Αντίθετα, τονίζουν "ανήμποροι δανειοφειλέτες θα γίνουν εύκολα βορά εκβιασμών, που θα οδηγήσει περιουσίες αντί πινακίου φακής στα χέρια επιτήδειων και μεγάλη κατηγορία ευάλωτων συμπολιτών μας στο... δρόμο. Επιπλέον με δεδομένη την ύφεση, τη διογκωμένη ανεργία και φτώχεια, αλλά και τον δραστικό περιορισμό των εισοδημάτων, τα "κόκκινα" δάνεια, όπως δείχνει η εξέλιξη της τελευταίας τριετίας αποκτούν μορφή Λερναίας Ύδρας".

Τέλος, θεωρούν ως μόνη εφικτή λύση στο όλο ζήτημα, την απομείωση με σαφή κοινωνικά κριτήρια της κεφαλαιακής αξίας τόσο του τραπεζικού ενεργητικού, όσο και των χορηγηθέντων δανείων, με πρώτο βήμα τις ενυπόθηκες (με πρώτη κατοικία) συμβάσεις. "Πολιτικές που στηρίζονται στη φούσκα του παρελθόντος δεν μπορούν να προσφέρουν λύση. Αντίθετα επιτείνουν αδικίες, κοινωνικά δράματα και συντηρούν το αδιέξοδο" αναφέρουν χαρακτηριστικά.