Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Κτηματολόγιο: Πού προσκρούει, πού θα γίνουν οι πρώτες αναρτήσεις.



Πρόβλημα αποτελούν τα αδήλωτα δικαιώματα. Αν και περισσότεροι από το 90% των πολιτών έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους, παραμένουν αρκετοί που δεν εμφανίστηκαν κατά τη φάση της υποβολής των δηλώσεων.
Από την ερχόμενη άνοιξη αρχίζει η δεύτερη φάση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου για τις 107 περιοχές που εντάχθηκαν στα προγράμματα κτηματογράφησης το 2008, με την αποστολή στους ιδιοκτήτες των κτηματολογικών πινάκων με τα στοιχεία των ακινήτων τους.
Στην περίπτωση αντιρρήσεων ο ιδιοκτήτης οφείλει να καταθέσει εντός δύο μηνών ένσταση στην αρμόδια τριμελή επιτροπή, της οποίας προΐσταται κτηματολογικός δικαστής.
Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, οι διαδικασίες προχωρούν ομαλά και το δικαίωμα επί του ακινήτου εγγράφεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η επεξεργασία των στοιχείων έχει ήδη ξεκινήσει για ενάμισι εκατομμύριο δικαιώματα ιδιοκτησίας σε 34 περιοχές.
Τον Απρίλιο 2011 ξεκινά η ανάρτηση των κτηματολογικών χαρτών και πινάκων για τις πρώτες 17 περιοχές που βρίσκονται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και σε διάφορους νομούς της και ακολουθεί τον προσεχή Ιούνιο το δεύτερο "πακέτο" για 17 ΟΤΑ της Αττικής.
Η διαδικασία της οριστικοποίησης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας για το σύνολο των 107 περιοχών υπολογίζεται από την Κτηματολόγιο ΑΕ να ολοκληρωθεί σε τριάμισι χρόνια από σήμερα, δηλαδή κατά τους πρώτους μήνες του 2014. "Αγκάθι" στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποτελεί ο χρόνος εκδίκασης των ενστάσεων. Η νομοθεσία δίνει προθεσμία 2 μηνών (με δυνατότητα δίμηνης παράτασης) για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού.
Οι προθεσμίες αυτές ουδόλως τηρήθηκαν κατά την κατάρτιση των παλιών προγραμμάτων κτηματογράφησης (που ξεκίνησαν πιλοτικά το 1996). Θα επιδιωχθεί τώρα να συγκροτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιτροπές ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τα αδήλωτα
Πρόβλημα, δεύτερο κατά σειρά, αποτελούν τα αδήλωτα δικαιώματα. Αν και περισσότεροι από το 90% των πολιτών έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους, παραμένουν αρκετοί που δεν εμφανίστηκαν κατά τη φάση της υποβολής των δηλώσεων.
Η διευθύντρια έργων της Κτηματολόγιο ΑΕ Χριστίνα Κλωνάρη πιστεύει πως οι περισσότεροι θα εντοπιστούν μέσω της επεξεργασίας των στοιχείων, οπότε θα κληθούν να υποβάλουν δηλώσεις στη φάση της ανάρτησης - κάτι που όμως προκαλεί καθυστερήσεις στη συνολική διαδικασία.
Τρίτο "αγκάθι" είναι το ίδιο το Δημόσιο. Ο στενός δημόσιος τομέας δεν έχει υποχρέωση να δηλώσει την περιουσία του σε αντίθεση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή τους Οργανισμούς Κοινής Ωφελείας που υποχρεούνται από τον νόμο να υποβάλουν δηλώσεις (και πολλοί έχουν ανταποκριθεί).
Οι άνθρωποι της Κτηματολόγιο ΑΕ έχουν προβεί σε πολλές οχλήσεις προς τις δημόσιες υπηρεσίες, ζητώντας να προσέλθουν και να δηλώσουν την περιουσία του Δημοσίου.
Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται να ενημερωθούν οι κτηματικές υπηρεσίες για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που έχουν υποβάλει οι πολίτες, ιδίως για αυτά που έχουν αποκτηθεί μέσω χρησικτησίας.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αφορά κυρίως αστικές περιοχές, τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μέσω χρησικτησίας δεν ξεπερνούν τα 7.000.
Σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 7 εκατομμύρια δικαιώματα, στο πλαίσιο του τρέχοντος Β' Προγράμματος κτηματογράφησης.
Εκτιμάται πως, όταν ολοκληρωθεί, θα έχουν καταγραφεί γύρω στα 8,3 εκατομμύρια δικαιωμάτων από τις μεταβιβάσεις και νέες εγγραφές που θα γίνουν.
Πηγή: Εθνος