Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Νεκροταφεία» καταστημάτων μέχρι το 2011.



Σοκ στην αγορά ακινήτων, και συγκεκριμένα στην επαγγελματική στέγη, θα προκαλέσει η μεγάλη κρίση στο εμπόριο που οδηγεί σε κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις. Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα προκαλεί εφιάλτες, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στις 5 επιχειρήσεις, που σε αριθμό υπολογίζονται σε 175.000, θα βάλουν λουκέτο μέχρι το τέλος του 2011, δηλαδή μόλις σε 16 μήνες από τώρα.
Αυτό σημαίνει "νεκροταφεία" άδειων καταστημάτων και γραφείων ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους και ήδη οι πρώτες εικόνες από το εφιαλτικό μέλλον έχουν ήδη παγιωθεί.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν μπροστά σε πλήρη απαξίωση της ιδιοκτησίας την οποία τις περισσότερες φορές απέκτησαν σε υψηλές τιμές. Η απουσία ενοικιαστών σε συνδυασμό με την αύξηση των λουκέτων θα φέρει κενά καταστήματα τα οποία μάλιστα θα φορολογούνται χωρίς να αποδίδουν. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 960 επιχειρήσεων, 1 στις 5 επιχειρήσεις (20,9%) θεωρεί πολύ πιθανό να προχωρήσει σε κλείσιμο το επόμενο διάστημα, ποσοστό το οποίον σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο της έρευνας του ΙΜΕ τον Μάιο του 2009 (11,7%).
Χαρακτηριστική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας δίνει πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που έδειξε ότι ένα στα έξι εμπορικά καταστήματα έβαλε λουκέτο ενώ 100.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο κέντρο έκλεισαν 215 καταστήματα, ποσοστό 17,2% και πρόκειται για δρόμους όπως η Ερμού, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας. Στο Κολωνάκι έκλεισε το 12,5% του συνόλου, δηλαδή 37 καταστήματα στις άλλοτε χρυσές οδούς όπως η Π. Ιωακείμ, η Τσακάλωφ, η Σκουφά. Στο Μαρούσι το ποσοστό φτάνει το 16,3% ή 38 καταστήματα, στην Κηφισιά έκλεισαν 20 καταστήματα ή 11,8%, στο Χαλάνδρι 34 ή 17%, στο Πειραιά 69 ή 11%.
Άμεσο αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, με τα πιο εφιαλτικά σενάρια να κάνουν λόγο ακόμη και για ένα εκατομμύριο ανέργους. Όπως φαίνεται από την έρευνα του ΙΜΕ, σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις μείωσαν το προσωπικό τους ενώ μόνο το 3,6% των επιχειρήσεων προχώρησε σε προσλήψεις. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 θέσεων εργασίας για το πρώτο εξάμηνο. Επιπλέον σχεδόν 3 στις 10 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό προβλέπουν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας στους επόμενους 6 μήνες.
Πηγή www.ered.gr