Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Στην κατάψυξη η αγορά, αλλά μείωση τιμών μέχρι 10%.



Τη μεγάλη πτώση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν μειωθεί μόλις 5%-10% σε σχέση πέρυσι, και περισσότερο σε περιοχές όπου οι ιδιοκτήτες έχουν ταμειακό πρόβλημα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια "οι τιμές των νεόδμητων και των μικρού εμβαδού κατοικιών είχαν παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις, εξαιτίας της μεγάλης τους ζήτησης και της αθρόας και απρόσκοπτης δανειοδότησης της αγοράς τους, σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα" και προσθέτει πως "αντίθετα, οι τιμές των μεγάλων κατοικιών και διαμερισμάτων και των επαγγελματικών ακινήτων, την ίδια περίοδο, παρουσίασαν σταθερότητα ή και κάμψη".
Πάντως, η αγορά είναι στην... κατάψυξη εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας. Ετσι, οι έρευνες για τον κλάδο καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων των τελευταίων δεκαετιών με αποτέλεσμα το απόθεμα των απούλητων κατοικιών να κινείται σταθερά πάνω από τις 150.000. Ακόμη και η πτώση κατά 22% τον Μάιο στην οικοδομική δραστηριότητα (όγκος και επιφάνεια και κατά 12,4% στις νέες άδειες, δεν μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των αδιάθετων σπιτιών, εξαιτίας της απουσίας αγοραστών.
Αφενός η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα για το μέλλον, αφετέρου οι υψηλές τιμές των προηγούμενων ετών αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων έχουν βάλει στην "κατάψυξη" την κτηματαγορά. Κι αν η περσινή χρονιά έκλεισε με έναν αριθμό αγοραπωλησιών γύρω στις 75.000, φέτος οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί λίγο πάνω από τις 50.000. Οι υποψήφιοι αγοραστές, είτε προσφέρουν πολύ χαμηλό τίμημα, είτε περιμένουν ότι σύντομα οι τιμές θα πέσουν δραματικά και γι' αυτό δεν βιάζονται υποστηρίζει ο κ. Παραδιάς.
Πηγή www.ered.gr