Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Νερό στο κρασί τους βάζουν οι κατασκευαστές.



Εντείνουν τις προσπάθειές τους να απαλλαγούν από το απόθεμα απούλητων κατοικιών τους οι κατασκευαστές, καθώς διαβλέπουν ότι αν διατηρηθούν οι σημερινές συνθήκες στην αγορά και το φθινόπωρο, θα πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά, από πλευράς αγοραπωλησιών, των τελευταίων 20 ετών. Σταδιακά, όλο και περισσότεροι κατασκευαστές «βάζουν νερό στο κρασί τους», δεχόμενοι να διαπραγματευτούν με ενδιαφερόμενους αγοραστές, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις, που συχνά κινούνται σε διψήφια ποσοστά επί της αρχικής ζητούμενης τιμής.
Μάλιστα, όπως εκτιμούν φορείς της αγοράς, η τάση αυτή αναμένεται να επεκταθεί από τον Οκτώβριο και μετά, εφόσον η απειλή των νέων και σημαντικών υψηλότερων αντικειμενικών αξιών, που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2011, δεν θα σταθεί ικανή να αναζωπυρώσει τη ζήτηση κατοικιών. «Δύσκολα θα διαφοροποιηθεί η σημερινή κατάσταση στην αγορά το φθινόπωρο, έστω και αν ο παράγοντας των αντικειμενικών αξιών κινητοποιήσει κάποιους υποψήφιους αγοραστές» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Search & Find.
Μέχρι τότε πάντως, οι κατασκευαστές συνεχίζουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές, μιας και θεωρείται πλέον σχεδόν δεδομένη η δωρεάν παροχή της θέσης στάθμευσης, ή της αποθήκης, ή και των δύο. Κάποιοι κατασκευαστές προσφέρουν δωρεάν κάποιον εξοπλισμό, όπως π.χ. πλακάκια, ή είδη υγιεινής. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (ΕΚΚΕ), σε επίπεδο κλάδου, έχει ξεκινήσει και μια προσπάθεια διευκόλυνσης των αγοραστών με τη μορφή άτοκων γραμματίων. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «αν η κυβέρνηση επιμείνει στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αρχής γενομένης από το 2011, τότε οπωσδήποτε θα γίνουν πωλήσεις κατοικιών». Τα γραμμάτια που δέχονται οι κατασκευαστές, συνήθως ξεκινούν από ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ και αγγίζουν έως και τα 50.000 ευρώ. Πρόκειται για μία κίνηση διευκόλυνσης των αγοραστών εκείνων, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ του ποσού που έχει εγκρίνει η εκάστοτε τράπεζα, ως στεγαστικό δάνειο και της τελικής αξίας του προς απόκτηση ακινήτου. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που οι αγοραπωλησίες κατοικιών έχουν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο φέτος, είναι η δυσκολία των αγοραστών να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.
Στεγαστικά δάνεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τονίζουν φορείς της τραπεζικής αγοράς, μόλις 3-4 στις 10 αιτήσεις στεγαστικών δανείων λαμβάνουν το «πράσινο φως», ενώ έστω κι έτσι, το ποσό δεν ξεπερνά το 75% της αξίας του ακινήτου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τη γενικότερη ανασφάλεια που έχει πλήξει τα νοικοκυριά, αλλά και τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει εισάγει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, έχει οδηγήσει τη ζήτηση κατοικιών στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών και το απόθεμα των απούλητων κατοικιών σε ιστορικά υψηλό σημείο της τάξεως των 130.000-150.000. Δεδομένου ότι κατά το 2009, οι αγοραπωλησίες κατοικιών δεν ξεπέρασαν τις 74.300 πανελλαδικά, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ταυτόχρονα να ξεκινήσει καμία νέα οικοδομή, για να απορροφηθεί το σημερινό στοκ.
Μείωση πωλήσεων

Μάλιστα, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη για τους κατασκευαστές αν ληφθεί υπόψη το στοιχείο που μεταφέρουν οι συμβολαιογράφοι, που αναφέρουν ότι από τις αρχές του έτους, ο ρυθμός των αγοραπωλησιών υποχωρεί με ρυθμό της τάξεως του 40% έναντι του 2009.
Διόλου τυχαία, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των κατασκευαστικών - οικοδομικών επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, συνολικά 734 εταιρείες του κλάδου της οικοδομής έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της ομοσπονδίας, αριθμός που προσεγγίζει το 5% του συνολικού δυναμικού των 15.000 εταιρειών πανελλαδικά. Η επόμενη καταγραφή αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου και όλα δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι ακόμα χειρότερη.
Πηγή www.kathimerini.gr