Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΠΟΜΙΔΑ: Να αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες το πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ'οίκον".



Το πρόγραμμα ''εξοικονόμηση κατ΄οίκον'' προτρέπει η ΠΟΜΙΔΑ να αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς όπως σημειώνει τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Με την ευκαιρία έναρξης σε ένα μήνα του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει στα μέλη της τα οφέλη που θα μπορούσαν να είχαν από τη χρήσή του, όπως επίσης από τη χρήση του εκπτωτικού προγράμματος «Οικο-αναβάθμιση» που έχει δημιουργήσει η ίδια.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τα μέλη της σε όλη τη χώρα να υλοποιήσουν την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων τους, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αυτό, ή και αυτόνομα, με δημόσια προκήρυξή της (30-3-2010), δημιούργησε το εκπτωτικό πρόγραμμα «Οικο-αναβάθμιση» που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη των σωματείων της να προμηθευτούν τα σχετικά προϊόντα και υπηρεσίες με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Το πρόγραμμα «Οικο-αναβάθμιση» λειτουργεί είτε συμπληρωματικά προς το «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», για όσα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ ενταχθούν σε αυτό, είτε αυτόνομα, για όσα μέλη μας θελήσουν να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων χωρίς κρατική ενίσχυση αλλά με ευνοϊκούς όρους και εκπτώσεις στο κόστος υλικών και υπηρεσιών. Στο πρόγραμμά μας αυτό, που θα αρχίσει να ισχύει από 1.10.2010, έχουν δηλώσει συμμετοχή μερικές από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, με υλικά και προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας.
Η ΠΟΜΙΔΑ θα εξετάσει αιτήσεις συμμετοχής και από τυχόν άλλες σχετικές ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έως την έναρξη λειτουργίας του.
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω Ειδικού Ταμείου Xαρτοφυλακίου, προβλέπει ως κίνητρα κατά κατηγορία ενδιαφερομένων ιδιοκτητών, άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια και επιδοτήσεις 15-30%.
Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Ταμείου εξασφαλίσθηκε, επιπλέον, όπως υπενθυμίζει η ΠΟΜΙΔΑ αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, ο οποίος τώρα ανέρχεται σε 396 εκατ. ευρώ έναντι 200 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Στην πράξη, το Ταμείο, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ, συνεισφέρει στα δανειακά κεφάλαια που προέρχονται από τις τράπεζες και παρέχει ρευστότητα στην αγορά με μειωμένα επιτόκια. Έτσι, με το νέο μηχανισμό, μέσω του Ταμείου,επιτυγχάνεται:
α) ο συνδυασμός των επιχορηγήσεων με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για ταχαμηλά και μεσαία εισοδήματα αντίστοιχα και
β) η παροχή χαμηλότοκων δανείων και στα υψηλότερα εισοδήματα.
Πηγή www.express.gr