Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Πτώση έως και 19% στις τιμές εξοχικών στο α' τετράμηνο.



ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ άπνοια επικρατεί στην αγορά των εξοχικών κατοικιών τη φετινή περίοδο με τους ιδιοκτήτες να ρίχνουν τις τιμές προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.
Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων διαγράφουν και εφέτος ελεύθερη πτώση ακολουθώντας την κακή πορεία που διέγραψε ο κλάδος το περυσινό έτος. Μηδαμινή χαρακτηρίζουν τη ζήτηση των παραθεριστικών κατοικιών παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς υπολογίζοντας ότι το απόθεμα των αδιάθετων κτισμάτων σε όλη τη χώρα φτάνει τις 50.000 μονάδες.
Σημαντική μείωση έως 50% παρουσίασαν οι συναλλαγές που αφορούσαν τα εξοχικά ακίνητα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, βάσει της τελευταίας μελέτης που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος για την αγορά ακινήτων. Το ίδιο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων επιφάνειας μικρότερης των 20 στρεμμάτων. Αντίθετα, οι αγοραπωλησίες στρεμματικών εκτάσεων πλέον των 20 στρεμμάτων είναι σχετικά μειωμένες στη νησιωτική χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά αυξημένες στις ορεινές περιοχές.
Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει σε απόγνωση παράγοντες του κλάδου της οικοδομής με αποτέλεσμα να ρίχνουν τις τιμές προκειμένου να βρουν αγοραστές. Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα της ΕΛΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το φετινό πρώτο τετράμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφεται μείωση στον αριθμό των αδειών κατά 16,6% στην Κρήτη, 14% στα Ιόνια Nησιά, 12,7% στο Βόρειο Aιγαίο και 7,2% στο Νότιο Αιγαίο.
Δέλεαρ οι τιμές
Με σημαντικές μειώσεις τιμών προσπαθούν οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες των εξοχικών κατοικιών να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών.
Τη μεγαλύτερη μείωση τιμών το πρώτο τετράμηνο του έτους παρουσιάζουν τα νησιά του Αργοσαρωνικού με πτώση της τάξης του 19% και ακολουθούν οι Nομοί Καστοριάς, Κοζάνης, Φλωρίνης και Γρεβενών με πτώση κατά 18,9%. Στη συνέχεια μείωση κατά 18% στις εμπορικές τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν οι Nομοί της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας, της Πιερίας, των Σερρών και της Χαλκιδικής. Οι εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται κοντά στο λεκανοπέδιο της Αττικής παρουσιάζουν «συγκρατημένη» μείωση εφέτος, της τάξης του 16,5%.
Οι περιοχές της Αρτέμιδας, της Σαρωνίδας, του Μαραθώνα, του Ωρωπού, της Βάρης, της Κερατέας, της Παλαιάς Φώκαιας, της Ραφήνας, αντιστέκονται στην ελεύθερη πτώση των τιμών. Περαιτέρω μείωση των τιμών, που αγγίζει το 16,1%, παρουσιάζουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ στους Nομούς Λέσβου, Σάμου και Χίου παρουσιάζεται μείωση κατά 15,6%. Στους Nομούς Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης καταγράφεται μείωση κατά 12,9% και αντίστοιχα στη Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Λευκάδα μείωση κατά 11,2%. Στην Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία και Μεσσηνία οι τιμές των κατοικιών είναι μειωμένες κατά 10,4%. Μείωση κατά 10,3% παρουσιάζουν οι Nομοί της Καρδίτσας, της Λάρισας, της Μαγνησίας και των Τρικάλων.
Πηγή: Express.gr