Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ημιυπαίθριοι: Τα χρονικά όρια αποπληρωμής και οι δόσεις.


\
Περισσότερες από 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα όταν άνοιξε ο κωδικός πληρωμών των προστίμων στις τράπεζες.
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται στις πολεοδομίες για να ρυθμίσουν το θέμα της ημιυπαίθριας ιδιοκτησίας τους ή των άλλων χώρων που άλλαξαν χρήση καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας. Περισσότερες από 40.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα όταν άνοιξε ο κωδικός πληρωμών των προστίμων στις τράπεζες.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επικρατεί αισιοδοξία πως το «σύστημα πήρε μπρος» και περιμένουν πως από τον Σεπτέμβριο οι ρυθμοί προσέλευσης θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι.
Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι το γεγονός πως πρόσφατα η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσε τις πρώτες απαλλοτριώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία χώρων πρασίνου που θα χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα των προστίμων από τους ημιυπαίθριους. (Στις 12 Ιουλίου ανακοινώθηκαν αναπλάσεις στα Σεπόλια και στα Πατήσια καθώς και στις περιοχές Μαρτίου και Ανω Πόλης, αντίστοιχα).
Οι επικεφαλής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εμφανίζονται πάντως πολύ πιο επιφυλακτικοί και εκτιμούν πως ο αριθμός των ημιυπαίθριων που θα ρυθμιστεί θα είναι πολύ χαμηλότερος από τις κυβερνητικές προβλέψεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Αλαβάνου πριν από λίγες μέρες πως η πρόβλεψη για δήλωση άνω του 1,2 εκατομμυρίου ημιυπαίθριων (και άλλων χώρων) είναι έωλη. «Τα στατιστικά στοιχεία των μέχρι τώρα δηλώσεων δείχνουν ότι ο αριθμός είναι φανταστικός», ανέφερε συγκεκριμένα. Το ΤΕΕ εκτιμά πως θα δηλωθούν τελικά 300.000-400.000 χώροι.
Εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι εισπράξεις από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει στο τέλος του χρόνου και οι αρμόδιοι του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι κατηγορηματικοί πως δεν θα υπάρξει παράταση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, «πρωταθλήτρια τόσο σε ό,τι αφορά τα ποσά των συναλλαγών όσο και το πλήθος των συναλλαγών αναδεικνύεται η Πολεοδομία Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη. Ακολουθεί το πολεοδομικό γραφείο της Γλυφάδας σε ποσά συναλλαγών και το αντίστοιχο της Αργυρούπολης σε αριθμό προσέλευσης. Το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ανέρχεται στο ποσό των 258.693 ευρώ σε ιδιοκτησία στη Βουλιαγμένη!
Αξίζει να αναφερθεί πως η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών που έχουν πιστοποιηθεί αφορά όχι ημιυπαίθριους αλλά τους άλλους χώρους που ρυθμίζονται, όπως υπόγεια, πιλοτές, πατάρια, σοφίτες, αίθρια, φωταγωγοί κ.λπ. Σε αυτούς τους χώρους, άλλωστε, παρατηρούνται οι μεγάλες αυθαιρεσίες.
Η προηγούμενη ρύθμιση
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και κατά την προηγούμενη «ρύθμιση Σουφλιά» με την οποία «τακτοποιήθηκαν» 6.780 περιπτώσεις και εισπράχθηκαν 32.174.108 ευρώ. Εξ αυτών οι 4.568 περιπτώσεις αφορούν ημιυπαίθριους. Τα πρόστιμα που εισπράχθηκαν φτάνουν τα 13,7 εκατομμύρια ευρώ (42% επί του συνόλου), κάτι που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 3.000 ευρώ ανά ημιυπαίθριο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν τους λοιπούς χώρους και εισπράχθηκαν περισσότερα από 18 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε 8.000 ευρώ ανά χώρο.
Αυτή την περίοδο αναμένεται το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία σώματος ελεγκτών μηχανικών που θα παρακολουθούν τη λειτουργία και εξέλιξη των κτιρίων («ταυτότητα κτιρίου», μέτρο που θα ισχύσει από την αρχή του ερχόμενου χρόνου).
Εκκρεμεί επίσης να ρυθμιστεί το θέμα της μη αναδρομικής επιβολής φόρων. Οπως έχει δηλώσει η υπουργός ΠΕΚΑ, συμφωνήθηκε με το υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρξει καμία αναδρομική επιβολή φόρου που θα σχετίζεται με τη δήλωση των ημιυπαίθριων και υπολοίπων χώρων που δηλώνονται με βάση τον νόμο 3843/2010.
Οι ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Προκειμένου να λάβει τη βεβαίωση της πολεοδομίας και να πληρώσει το πρόστιμο ο ιδιοκτήτης των υπό ρύθμιση χώρων ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, με συνημμένα:
•Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη εις διπλούν.
•Παράβολο 250 ευρώ για το σύνολο των ημιυπαίθριων χώρων μίας αυτοτελούς ιδιοκτησίας ή παράβολο 350 ευρώ για το σύνολο των λοιπών χώρων. Τα παράβολα δεν επιστρέφονται, αλλά συμψηφίζονται με το ποσό του προστίμου.
•Τεχνική έκθεση μηχανικού με αντίγραφο της οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό διάγραμμα, κάτοψη του ορόφου όπου θα επισημαίνεται η επιφάνεια που άλλαξε χρήση.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Τα χρονικά όρια αποπληρωμής και οι δόσεις
Τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων πιστοποιούνται από την πολεοδομία και καταβάλλονται στις τράπεζες. Οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν το έντυπο υπολογισμού που θα έχουν πάρει συμπληρωμένο από την πολεοδομία, στο οποίο θα υπάρχει επικολλημένος ο κωδικός πληρωμής. Το πρόστιμο πληρώνεται εντός 18 μηνών (στις περιπτώσεις κατοικίας) και εντός 24 μηνών (για όλες τις άλλες περιπτώσεις) από την έναρξη ισχύος του νόμου, ολόκληρο ή σε 6 ισόποσες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Εφόσον το ποσό του προστίμου καταβληθεί εφάπαξ, προβλέπεται έκπτωση 10%. Μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ, τα εισπραττόμενα ποσά αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε ειδικό λογαριασμό και πιστώνονται υπέρ του ταμείου του υπουργείου ΠΕΚΑ, «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου». Το ύψος των προστίμων υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, με βάση το εμβαδόν του υπό ρύθμιση χώρου.
Πηγή: Εθνος