Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πιέσεις για να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών




Να ανοίξουν τις στρόφιγγες και να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία ζητάει από τις τράπεζες η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ξεκαθαρίζει ότι προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των νέων εγγυήσεων €25 δισ. είναι η κατάθεση σχεδίου πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Αυτό εξάλλου ήταν και το βασικό μήνυμα του διοικητή της ΤτΕ προς τους τραπεζίτες κατά τη χθεσινή τους συνάντηση. Ο κ. Γ. Προβόπουλος τους ανέφερε πως θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένας μηχανισμός παρακολούθησης των δανείων που θα δίνονται και ανάλογα θα δίνονται οι εγγυήσεις.
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι στο θέμα της ανάπτυξης καταγράφεται σημαντική υστέρηση και αναζητούν τρόπους προκειμένου να βρεθεί λύση και να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Βλέποντας, μάλιστα, τα στοιχεία από την πιστωτική επέκταση διαπιστώνουν πως μήνα με τον μήνα η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού οι ρυθμοί αύξησης του δανεισμού τείνουν στο μηδέν. Η πιστωτική επέκταση τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 16%, για να υποχωρήσει στο 4,4% τον Οκτώβριο του 2009, ενώ σήμερα είναι μόλις 2,4%.
Πηγή www.ered.gr