Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Χέρι - χέρι στον γκρεμό οικονομία και ακίνητα.



Πτώση στις αγοραπωλησίες ακινήτων κάθε είδους, που μπορεί να ξεπερνά το 70% σε σύγκριση με την προ τριετίας κατάσταση που επικρατούσε στην κτηματαγορά, βλέπουν παράγοντες της αγοράς. Εκτιμούν ότι ο κλάδος περνά το χειρότερο καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών καθώς στην "παγωμάρα" της πρώτης κατοικίας ήλθε να προστεθεί η μεγάλη κρίση στα εξοχικά σπίτια.
Στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς δεν κλείνονται συμφωνίες, παρά τις καλές τιμές και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση. Στην Αττική, τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, το καλοκαίρι ήρθε απλά να επιβεβαιώσει την αδυναμία της κτηματαγοράς να ξεπεράσει την κρίση. Και μπορεί κάποιοι να ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να γίνει από Σεπτέμβριο, υπό το φόβο των υψηλών αντικειμενικών αξιών, ωστόσο, οι πιο ψύχραιμες φωνές βλέπουν ότι δεν υπάρχει χρήμα και το βασικότερο, δεν υπάρχει ψυχολογία για αγορές.
Στην Αττική, υπάρχουν πάνω από 80.000 απούλητα σπίτια κι άλλα τόσα στην υπόλοιπη χώρα (κάποιοι ανεβάζουν τον αριθμό συνολικά πάνω από τις 200.000 μονάδες). Στα νησιά έχουν κτιστεί χιλιάδες σπίτια κυρίως για παραθερισμό που μένουν στα αζήτητα. Κρήτη, Μύκονος, Κέρκυρα και κυρίως Πάρος βιώνουν μια άνευ προηγούμενου κρίση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία. Ενώ η ανεργία στον κλάδο της οικοδομής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και κάποιοι εκτιμούν ότι πάνω από 80.000 άμεσα ή έμμεσα εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Αυτό το ζοφερό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί, όσο η οικονομία βρίσκεται σε δίνη. Δυστυχώς τα τελευταία στοιχεία για τα έσοδα και την ανάπτυξη της οικονομίας πάγωσαν τα χαμόγελα και επανέφεραν από την πίσω πόρτα τα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους, δηλαδή της τεχνητής πτώχευσης της χώρας, με ότι αυτό θα φέρει για τους πολίτες.
Πηγή www.ered.gr