Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Τα βήματα για ένταξη στο λίφτινγκ κατοικιών.



Το πρόγραμμα αναμένεται να «ανοίξει» τον Σεπτέμβριο και οι διαδικασίες έως ότου εγκριθούν οι αιτήσεις, αφού πρώτα γίνει το... ξεσκαρτάρισμα, θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.
1 Στο πρώτο στάδιο καλείται ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης, βάσει της οποίας θα καθοριστεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μία τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το αντίστοιχο κόστος.
2 Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτιρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.
3 Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Ελεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Ελεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.
4 Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων, αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Εκδοση Απόφασης υπαγωγής αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση ωφελουμένου.
5 Υλοποίηση εργασιών.
6 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Εκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Ελεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.
7 Η εκταμίευση του δανείου ξεκινάει με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει:
α) τα παραστατικά των δαπανών
β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης.
8 Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) του ΥΠΕΚΑ.
9 Πιστοποίηση / Ελεγχος της ορθής εκτέλεσης της πράξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.Πηγή www.imerisia.gr