Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μειώθηκαν οι τιμές πώλησης και μίσθωσης επαγγελματικής στέγης στη Θεσσαλονίκη.




ΠΤΩΣΗ τιμών έως και 30% στις μισθώσεις καταστημάτων, μείωση 10% στις τιμές πώλησης γραφειακών χώρων και μικρή διόρθωση στις τιμές αστικών ακινήτων καταγράφει η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την εταιρία εκτιμητών ακινήτων Δανός.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επαγγελματική στέγη, η οδός Τσιμισκή παραμένει ο ακριβότερος δρόμος, με τις τιμές των εμπορικών μισθώσεων να κυμαίνονται από 70 έως 130 ευρώ το τ.μ. Ακολουθεί η Μητροπόλεως με εύρος 40 έως 70 ευρώ το τ.μ. και έπονται η Εγνατία και η Αδριανουπόλεως με τις τιμές να ξεπερνούν οριακά τα 40 ευρώ το τ.μ. Στη δυτική είσοδο τα εμπορικά ακίνητα μισθώνονται με τιμές χαμηλότερες των 40 ευρώ το τ.μ. Οι τιμές πώλησης των γραφειακών χώρων παρουσιάζουν μείωση κατά 10%, ενώ αναφορικά με τις μισθώσεις καταστημάτων οι τιμές καταγράφουν πτώση από 10% έως 30% .
Στην ανατολική Θεσσαλονίκη εξάλλου αναμένεται η ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού πάρκου, στο οικόπεδο της Siemens, το οποίο αποκτήθηκε από τη Mentekidis Real Εstate Company. Συμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Δανός, οι κατασκευαστικές εταιρίες δεν σταματούν να αναζητούν εμπορικές ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναπτύξουν εμπορικά κέντρα, ωστόσο πλέον, λόγω της οικονομικής αστάθειας, είναι πιο προσεκτικές στις όποιες κινήσεις τους.
Αστικά ακίνητα
Μεγάλη διαθεσιμότητα κατοικιών παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις περιοχές Πυλαίας, Aγίου Ιωάννη, Θέρμης και Ευόσμου, όπου οι τιμές χαρακτηρίζονται ελκυστικές για τους ενδιαφερομένους. Ενδεικτικά οι τιμές των ακινήτων στην Πυλαία κινούνται, όταν πρόκειται για νεόδμητα διαμερίσματα, από 2.000 έως 3.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για τα παλαιότερα οι τιμές διαμορφώνονται από 1.500 έως 2.200 ευρώ.
Οικονομικότερα είναι τα ακίνητα στον Εύοσμο, καθώς η τιμή του τετραγωνικού μέτρου για καινούργια κατοικία κυμαίνεται από 1.900 έως 1.700 ευρώ, ενώ για παλαιότερα από 1.800 έως 1.500 ευρώ. Οι υψηλότερες τιμές ακινήτων παρατηρούνται στη Λεωφόρο Νίκης, αγγίζοντας τις 14.000 ευρώ ανά τ.μ. όταν πρόκειται για νεόδμητες κατοικίες, ενώ όταν πρόκειται για μεταχειρισμένες διαμορφώνονται στις 11.000 ευρώ. Oπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας εκτιμητών ακινήτων Δανός για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, η πρώτη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς είναι τα παλαιότερα ακίνητα (κατασκευασμένα τη δεκαετία του 1990). Η Δανός διαπιστώνει μια διόρθωση στις τιμές των αστικών ακινήτων, ενώ σε ακίνητα μεγαλύτερα των 200 τ.μ. οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι κατασκευαστές αναζητούν ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά σχέδια.
Πηγή: Express.gr