Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Προετοιμάζεται τό αντικειμενικό... σοκ στα ακίνητα.



Αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1ης Ιανουαρίου 2011, μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23%, φορολόγηση των αυθαιρέτων και καθιέρωση πράσινων τελών θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011.
Η κατάρτιση του προϋπολογισμού ξεκινάει εντός των ημερών προκειμένου να κατατεθεί Βουλή στις 4 Οκτωβρίου, μετά τις ελέγχους της τρόικας. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα έλθει στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχουν καταλήξει στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του νέου προϋπολογισμού, τις οποίες και θα εξετάσουν από κοινού με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.
Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, στον προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν φορολογικά μέτρα συνολικής απόδοσης €5 δισ., ενώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ο στόχος των εσόδων θα φτάσει τα €400 εκατ.
Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές όπου, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα οι αντικειμενικές αξίες είναι εξαιρετικά χαμηλές ενώ στις περισσότερες γειτονιές η εμπορική τιμή ξεκινά από τα €1.800 και φτάνει τα €2.500 το τετραγωνικό.
Αλλωστε, με κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναπροσαρμόζεται προς τα επάνω κάθε έξοδο ή φόρος που αφορά το ακίνητο. Από τα συμβολαιογραφικά, μεσιτικά και δικηγορικά έξοδα μέχρι τους φόρους μεταβίβασης, τα δημοτικά τέλη κ.λπ.
Σοκ, πάντως, θα υποστούν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία με αξία που βρίσκεται πάνω από τις €300-€350 χιλιάδες διότι μια αναπροσαρμογή θα τους φέρει στα γκισέ των εφοριών διότι θα υπερβούν τις €400.000 που είναι το αφορολόγητο για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και φυσικά να υπενθυμίσουμε ότι το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία είναι πλέον €200.000 για τον άγαμο και €250.000 για τον έγγαμο, οπότε θα προκληθεί και εκεί αναστάτωση.
Στο μεταξύ, σε συντονισμένες κινήσεις προκειμένου να συγκεντρωθούν ώς το τέλος του έτους €26,4 δισ. προχωρά το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, ώστε ο προϋπολογισμός να μείνει εντός των στόχων που έχουν τεθεί.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται μπαράζ ελέγχων μέσω του ΣΔΟΕ, ειδικοί έλεγχοι από νέα ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία, κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων όσων χρωστούν στο Δημόσιο και «ραβασάκια» της Εφορίας για την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009 και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010.
Πηγή www.ered.gr