Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ακίνητη η αγορά ακινήτων.



Απραξία και έλλειψη αγοραπωλησιών είναι σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά στην αγορά ακινήτων αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), Στράτος Παραδιάς.
Οι υποψήφιοι αγοραστές είτε προσφέρουν πολύ χαμηλό τίμημα, είτε περιμένουν δραματική πτώση των τιμών και γι' αυτό δεν βιάζονται αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παραδιάς.
Συμπληρώνει ότι οι σημαντικά μειωμένες αγοραπωλησίες συνήθως ολοκληρώνονται σε τιμές χαμηλότερες τουλάχιστον κατά 5-10% από τις περσινές, γεγονός που εξαρτάται αποκλειστικά από τις τυχόν επείγουσες ταμειακές ανάγκες των πωλητών, αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου.
Ο κ. Παραδιάς παραδέχεται ότι τα τελευταία χρόνια είχαν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των νεόδμητων και των μικρού εμβαδού κατοικιών τόσο εξαιτίας της μεγάλης τους ζήτησης, αλλά και της αθρόας και απρόσκοπτης δανειοδότησης της αγοράς αυτών, ενώ αντίθετα την ίδια περίοδο οι τιμές των μεγάλων κατοικιών και διαμερισμάτων και των επαγγελματικών ακινήτων παρουσίασαν σταθερότητα ή και κάμψη.
Συμφέρουσα, αν όχι μονόδρομο χαρακτηρίζει τη μίσθωση κατοικιών μεγάλου εμβαδού καθώς έχουν πέσει σημαντικά τα εν λόγω μισθώματα για όσους δεν έχουν τη ρευστότητα ή δεν πορούν να καλύψουν το πόθεν έσχες της αγοράς.
Ερωτώμενος πότε εκτιμά ότι θα αναστραφεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων, ο κ. Παραδιάς σημειώνει ότι η κρίση στην κτηματαγορά ξεκίνησε στην Ελλάδα πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση και είναι αδύνατο προβλεφθεί με βεβαιότητα τι και πότε θα την ανατρέψει, συμπληρώνει ωστόσο ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα καθώς ό,τι σχετίζεται με τη γη και το ακίνητο κάνει τον κύκλο του και αργά ή γρήγορα επανέρχεται.
Αναφορικά με το πως επηρέασαν οι ρυθμοί επέκτασης της στεγαστικής πίστης από το τραπεζικό σύστημα την αγορά, ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι αποτέλεσαν βασικό παράγοντα ώθησης της αγοράς ακινήτων πριν την κρίση όντας ισχυροί και αντιστρόφως ανάλογα όντας σήμερα μειούμενοι την επηρεάζουν αρνητικά.
Για τη φορολογία της αγοράς ακινήτων τονίζει ότι απαιτούνται άμεσες διορθωτικές κινήσεις μείωσης καθώς κινείται σε υψηλά επίπεδα, ώστε ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο οικονομικής κρίσης να δοθεί μια ανάσα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στους επαγγελματίες
Πηγή www.ered.gr