Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Απόφαση για γενική κτηματογράφηση.


ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ και οι υπόλοιπες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με την απόφαση του Yπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο «Κήρυξη περιοχών υπό κτηματογράφηση για τις εργασίες του Εθνικού Κτηματολογίου» (ΦΕΚ Β 1077) και ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, αυτήν της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15.7.2010).
Σκοπός της απόφασης είναι η βελτίωση των όρων υλοποίησης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου, εστιάζοντας στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του συνόλου των διαθέσιμων συναφών πληροφοριών από όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης, στον καλύτερο σχεδιασμό και χρονοπρογραμματισμό της ολοκλήρωσής του, καθώς επίσης και στην οικονομικότερη διαχείρισή του.

Η διαδικασία κτηματογράφησης αποσκοπεί αφενός στη συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή των εμπράγματων και άλλων εγγραπτέων δικαιωμάτων ανά ακίνητο και, αφετέρου, στη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα επιτρέψουν την κατά το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των γεωτεμαχίων στο κτηματολογικό διάγραμμα.
Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου σκοπό έχει να καλύψει την ανάγκη της χώρας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου και με αποδεικτικό χαρακτήρα συστήματος οργάνωσης και κατοχύρωσης της ακίνητης ιδιοκτησίας των πολιτών. Ακόμη, ενδυναμώνονται η ορθολογική χάραξη και η αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικής γης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ενισχύεται θεσμικά η προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στον δασικό πλούτο της χώρας με την κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Παράλληλα, αποκαλύπτεται και καταγράφεται συστηματικά η δημόσια περιουσία και ενισχύονται η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Ιουνίου 2008 είναι σε εξέλιξη η νέα γενιά κτηματογραφήσεων σε 107 δήμους, κοινότητες και τοπικά διαμερίσματα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες των νομών, που δεν είχαν κτηματογραφηθεί με τα προηγούμενα προγράμματα.
Το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό καθώς θα κτηματογραφηθούν 3,1 εκατ. στρέμματα, θα καταγραφούν 6,7 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας και καλύπτει τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας. Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων από τους πολίτες, που αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας κτηματογράφησης, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Μέσα σε έξι μήνες περίπου 2,8 εκατομμύρια πολίτες δήλωσαν περίπου 5,1 εκατομμύρια δικαιώματα ιδιοκτησίας στις περιοχές αυτές.

Επίσης, 17.000 νομικά πρόσωπα (οργανισμοί, τράπεζες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) δήλωσαν άλλα 700.000 δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την καταγραφή ενός εμπράγματου δικαιώματος καταγράφεται επίσης και μια σειρά νομικών πληροφοριών (ληξιαρχικά στοιχεία και στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου, τρόπος απόκτησης του δικαιώματος, στοιχεία της πράξης με την οποία έχει αποκτηθεί το δικαίωμα κ.λπ.).Πηγή www.express.gr