Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Γιατί πληρώνουμε διαρκές χαράτσι στο κτηματολόγιο;



Η σύνταξη του κτηματολογίου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το σύγχρονο ελληνικό κράτος και οι ανακοινώσεις για κτηματογράφηση σχεδόν του 90% της επικράτειας, είναι ενθαρρυντικό. Εκείνο, όμως, που δεν είναι καθόλου ευχάριστο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων είναι το χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν για τη δεύτερη φάση της κτηματογράφησης.
Θα αφορά τους ιδιοκτήτες 107 περιοχών που είχαν κάνει δηλώσεις ακινήτων το 2008 και θα κληθούν μέσα στο 2011 να πληρώσουν ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου αφού αφαιρεθούν €20.000. Ετσι θα γίνει ο νομικός έλεγχος των τίτλων και θα επιβληθεί η δεύτερη δόση του κτηματόσημου.
Οι περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το δεύτερο «πακέτο» είναι:
• Στην Αττική: Ανοιξη, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Παλλήνη, Αγιος Στέφανος, Διόνυσος, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Ανθούσα, Ροδόπολη, Σταμάτα, Πικέρμι.
• Στη Θεσσαλονίκη: Αμπελόκηποι, Ελευθέριο Κορδελιό, Εύοσμος, Μενεμένη, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Εχέδωρος.
• Στην υπόλοιπη Ελλάδα: Λάρισα, Καρδίτσα, Ναύπλιο, Τρίπολη, Κόρινθος, Σπάρτη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Πύργος, Ζάκυνθος.
Για παράδειγμα, σπίτι 100 τ.μ. με αντικειμενική αξία €1.500/τ.μ., δηλαδή συνολικά €150.000 θα κληθεί να πληρώσει ένα τοις χιλίοις από τα €130.000 (αφαίρεση €20.000 ευρώ).
Το ερώτημα που τίθεται εν μέσω δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας και κυρίως των πολιτών είναι γιατί κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να πληρώσει για το κτηματολόγιο, μια υποχρέωση που βαραίνει την πολιτεία και η οποία είναι υπεύθυνη διότι τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα;
Κι επίσης, γιατί να πληρωθεί ένα ακόμη χαράτσι για το ακίνητο όταν για το ίδιο έχει πληρωθεί ένα σημαντικό ποσό στα υποθηκοφυλακεία όταν γίνεται η μετεγγραφή των τίτλων; Ή μήπως τα κτηματολόγια δεν έγιναν προκειμένου να αντικατασταθούν τα υποθηκοφυλακεία;
Και τέλος, γιατί ένα ακίνητο που έχει περάσει την πρώτη φάση του κτηματολογίου και έχει πληρωθεί από τον κατασκευαστή το κτηματόσημο θα πρέπει κατά τη μεταβίβαση στο νέο ιδιοκτήτη να πληρωθεί εκ νέου κτηματόσημο; Και μάλιστα ότι έχουν πληρωθεί ουκ ολίγα χρήματα για την μετεγγραφή του στο υποθηκοφυλακείο;
Πηγή www.ered.gr