Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Τουρισμός και ακίνητα βουλιάζουν την οικονομία.



Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ελληνική οικονομία και βασική αιτία δεν είναι τόσο τα έσοδα που υστερούν από τους στόχους όσο η οικοδομή και ο τουρισμός. Το εκρηκτικό μείγμα της ύφεσης στα ακίνητα και στον τουριστικό τομέα, απειλεί τα δημοσιονομικά της χώρας και ανάβει ξανά φωτιές για ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.
Στο μέτωπο των ακινήτων, τα ταμεία χάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συμβολαίων αγοράς. Παράλληλα, η οικοδομή βουλιάζει μήνα με το μήνα με αποτέλεσμα να μην κτίζονται νέα κτίρια, να μην υπάρχει επομένως ανάπτυξη στον κλάδο. Η κρίση φέρνει χιλιάδες ανέργους στο κατώφλι του ΟΑΕΔ, επηρεάζει περισσότερα από 50 επαγγέλματα που δεν έχουν δουλειά, και επομένως δεν καταβάλουν ΦΠΑ. Η τσιμεντοβιομηχανία, η σιδηρουργία και όλα τα εργοστάσια κατασκευής πλακιδίων, ειδών υγιεινής και άλλων οικοδομικών υλικών δουλεύουν στην ουσία στο ρελαντί, απλά για να συντηρηθούν.
Στον τομέα του τουρισμού, η μείωση των αφίξεων αλλά το κυριότερο η δραματική βουτιά του τουριστικού συναλλάγματος προκαλεί νέο σοκ στην οικονομία αλλά και αυξάνει την ανεργία. Παράλληλα, η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος για εξοχικά αποστερεί τεράστια έσοδα από την οικονομία.
Φυσικά ούτε λόγος για επενδύσεις από το εξωτερικό στα ακίνητα και τον τουρισμό, οπότε η κρίση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ενώ δεν υπάρχει προοπτική για το άμεσο μέλλον. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης της οικοδομής και του τoυρισμού, δύο βασικών πυλώνων της οικονομίας, δύσκολα η Ελλάδα θα βγει από τον τούνελ. Και φυσικά, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών χωρίς μείωση των φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα.
Πηγή www.ered.gr