Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μόλις 370 αιτήσεις την ημέρα για "τακτοποίηση".



Σε δημοσιονομικό Βατερλώ κινδυνεύει να εξελιχθεί η υπόθεση των ημιυπαίθριων καθώς ο στόχος για είσπραξη έως και €1 δισ. φέτος από τα πρόστιμα, μάλλον δεν θα έχει ευτυχή κατάληψη.
Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν ευνοεί τις επισκέψεις στις πολεοδομίες, εντούτοις, 4 μήνες από την ισχύ του νόμου για την τακτοποίηση, έχουν κατατεθεί μόλις 45.000 αιτήσεις, δηλαδή περίπου 11.000 αιτήσεις το μήνα ή 370 αιτήσεις την ημέρα σε όλη την Ελλάδα!
Οταν η κυβέρνηση ανέμενε ότι θα σπεύσουν να νομιμοποιηθούν 1,5 εκατ. ημιυπαίθριοι και άλλοι παράνομοι χώροι, δεν περίμενε ότι η απροθυμία των ιδιοκτητών θα έφτανε σε τέτοιο σημείο.
Η αδυναμία μεγάλου μέρους του πληθυσμού να πληρώσει για να κάνει τακτοποίηση, οι υψηλές αμοιβές των μηχανικών και τα υψηλά τις περισσότερες φορές πρόστιμα είναι οι βασικές αιτίες της απροθυμίας. Επίσης, ο φόβος για ενδεχόμενο άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας και της στοχοποίησης των ιδιοκτητών που έχουν παρανομίες στα ακίνητά τους.
Το ζήτημα είναι ότι τους επόμενους 4 μήνες θα πρέπει να γίνουν θαύματα για να προχωρήσει το μέτρο της τακτοποίησης, και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση μετά το τέλος του έτους. Οπως δεν αποκλείεται να βγουν στο δρόμο οι Επιθεωρητές για να εκφοβίσουν και να πιέσουν τον κόσμο να πάει στις πολεοδομίες.
Πηγή www.ered.gr