Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Οι νέες αντικειμενικές από το 2011.



Αρχής γενομένης από το ξεκίνημα του φθινοπώρου αναμένεται να ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων των εφοριών, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον καθορισμό των νέων και αυξημένων αντικειμενικών αξιών. Αυτές προβλέπεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2011, αποτελώντας την τέταρτη κατά σειρά αύξηση της τελευταίας δεκαετίας. Κατά μέσον όρο στην πορεία των ετών αυτών, οι αντικειμενικές έχουν αναπροσαρμοστεί σε ποσοστό 96%, δείγμα της κατακόρυφης ανόδου των εμπορικών τιμών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, μιας και κάθε φορά στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν οι αντικειμενικές να προσεγγίσουν ή και να εκμηδενίσουν τις πραγματικές τιμές στην αγορά.
Οι νέες αντικειμενικές, όμως, θα σημάνουν την εκ νέου αύξηση μιας σειράς φόρων που συνδέονται άμεσα με την κατοχή, αγοραπωλησία ή ενοικίαση ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης (8-10%), ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και οι φόροι κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής. Ταυτόχρονα, με τον συντελεστή του ΦΠΑ να βρίσκεται στο 23%, η απόκτηση ακινήτου, ιδίως αν δεν πρόκειται για αγοραστές πρώτης κατοικίας, καθίσταται ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση, τουλάχιστον φορολογικά.
Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση των υποψήφιων αγοραστών, που σε προηγούμενες αυξήσεις των αντικειμενικών, έσπευδαν να προλάβουν τις εξελίξεις, προχωρώντας στην απόκτηση κατοικίας πριν ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές. Εφόσον το σενάριο αυτό πραγματωθεί, εικάζεται ότι θα «σωθεί» η χρονιά για πολλούς επαγγελματίες κατασκευαστές και μεσίτες.
Πηγή kathimerini.gr