Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σε ελεύθερη πτώση η οικοδομή.



Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 22,4%.
«Βυθίζεται» ο οικοδομικός κλάδος της χώρας, καθώς όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, το σύνολο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 22,4% με βάση τον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, όταν και πάλι η πτώση ήταν διψήφια. Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Μαΐου, κατά τον οποίο η κάμψη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε σε 19,9%, ωστόσο στην περιφέρεια της Αττικής, το σχετικό ποσοστό ήταν υπερδιπλάσιο και διαμορφώθηκε σε 47,4%.
Φόροι, πόθεν έσχες.

Τον Μάιο ανακοινώθηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης για την αγορά ακινήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και η επιβολή πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό βοήθειας του ΔΝΤ και της Ε.Ε., οδήγησε στο «πάγωμα» της ζήτησης κατοικιών, ιδίως των νεόδμητων.
Με τη σειρά τους και οι κατασκευαστές προχώρησαν σε αναβολή κάθε επενδυτικού σχεδίου που δρομολογούσαν, έως ότου βελτιωθεί η ψυχολογία στην αγορά. Ηδη άλλωστε, ελέω και της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι λιγοστοί - ούτως ή άλλως - αγοραστές στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, το απόθεμα των απούλητων κατοικιών δεν έχε υποχωρήσει καθόλου από τις αρχές του 2009, όταν και ξεκίνησε η πτώση των αγοραπωλησιών.
Υψηλό απόθεμα.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι πάνω από 150.000 κατοικίες πανελλαδικά παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι, αν δεν υπάρξει μια κάποια ανάκαμψη της ζήτησης από το φθινόπωρο, οι τιμές θα σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση, απ' ό,τι μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι ενδείξεις για τον ρυθμό απορρόφησης του υψηλού αποθέματος κατοικιών που έχει διαμορφωθεί κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Οι επίδοξοι αγοραστές εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί, σε μια περίοδο που η εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού μόνο αυτονόητη δεν είναι, ενώ η αγορά των μεταχειρισμένων κατοικιών αποτελεί μια ιδιαιτέρως ελκυστική εναλλακτική λύση
Πηγή www.kathimerini.gr