Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Απρόσιτος λαβύρινθος για ΥΠΟΙΚ οι απαιτήσεις της τρόικας για πλειστηριασμούς.




Λαβύρινθος για το υπουργείο Οικονομικών η απαίτηση της τρόικας για επιτάχυνση των πλειστηριασμών των ακινήτων των οφειλετών του Δημοσίου με στόχο να μετριαστεί η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών που ανήλθαν στο ποσό των 66,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πεντάμηνο του έτους έφθασαν πλέον στα 66,37 δισ. ευρώ, με τις οφειλές να αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα. Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι και το Μάιο οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 5,2 δισ. ευρώ. Το μήνα Μάιο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 873 εκατ. ευρώ.
Οι κατασχέσεις ακινήτων είναι πολύ αβέβαιο το αν καν θα βελτιώσουν την εικόνα των εσόδων: η μη πληρωμή φόρων οφείλεται καθαρά σε οικονομική αδυναμία, μετά τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υπέρμετρη διόγκωση των φόρων. Ας μην ξεχνούμε ότι για το Δημόσιο η διαδικασία είναι ταξίδι δίχως πυξίδα: θα καταφέρει να εισπράξει έσοδα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων σε μια νεκρή εποχή;

Για να μετριάσει τις επιπτώσεις του μέτρου, στο ΥΠΟΙΚ συσκέπτονται ώστε να θέσουν την απαίτηση προς την τρόικα για αύξηση αριθμού των δόσεων από τις 12 που είναι τώρα, σε 48 ή έστω σε 24. Ισως έτσι διευκολυνθούν οι οφειλέτες και προσέλθουν σε ρυθμίσεις και αποφυγή όλων των αναγκαστικών μέτρων της εφορίας.

Στο Υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για περαιτέρω αύξηση των απλήρωτων φόρων από το τέλος Ιουλίου και μετά: τα νέα εκκαθαριστικά για το φόρο εισοδήματος και οΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνουν δραματικά το τοπίο.