Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Τι προβλέπει το Ν/Σ για ιδιωτική πολεοδόμηση και δασικές επεμβάσεις.




Κατατίθεται εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών από το ΥΠΕΚΑ.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιλύονται χρόνια προβλήματα των οικοδομικών συνεταιρισμών με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς περί αξιοποίησης των περιουσιακών τους δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συνταγματικών επιταγών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Θεσπίζονται Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (Ε.Σ.ΠΕΡ.Α.Α.) για τη χωροθέτηση και πολεοδόμηση των περιοχών πέριξ των μικρών και φθινόντων οικισμών με σκοπό την τόνωση της οικονομίας τους και την ανάπτυξη τους, ανοίγοντας το δρόμο για σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις κια μεγάλα έργα υποδομής.

Παράλληλα, αυξάνεται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στα μεγάλα αστικά κέντρα με έντονη πολεοδομική επιβάρυνση στο πλαίσιο ανταλλαγής δασικών ιδιωτικών εκτάσεων και αποδίδοντας αυτές στο κοινωνικό σύνολο, ενώ εκσυγχρονίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία της ιδιωτικής πολεοδόμησης θεσπίζοντας ηπιότερους όρους δόμησης και χρήσεων γης.

Περιβαλλοντική αναβάθμιση

Βάσει του νομοσχεδίου προβλέπονται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι εκεί όπου χωροθετούνται περιοχές οικιστικής ανάπτυξης, προάγεται η προστασία του περιβάλλοντος με την υποχρέωση δημιουργίας κοινοχρήστων
και κοινωφελών έργων σε ποσοστό 50% της συνολικής έκτασης και ειδικά για αστικές περιοχές με την υποχρέωση απόδοσης στο Ελληνικό Δημόσιο ποσοστού 50% του συνόλου της εκτάσεως ως περιοχή περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ προβλέπεται η διαδικασία αναγκαστικής συνένωσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών με στόχο την αρτιότερη πολεοδομική οργάνωση της χώρας.

Ανταλλαγή εκτάσεων Οικοδομικών Συνεταιρισμών

Θεσπίζεται το πλαίσιο για την ανταλλαγή εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται σε περιοχές που εκ του σημερινού δικαίου μας (δασική νομοθεσία, ειδικά διατάγματα προστασίας, προστασία αρχαίων κτλ) δεν δύναται να αξιοποιηθούν για οικιστικούς σκοπούς. Επίσης, καθορίζονται Ζώνες Συγκέντρωσης Δικαιωμάτων Δόμησης (Ζ.Σ.Δ.Δ.) και ζώνες υποδοχής – ανταλλαγής εκτάσεων ή τμημάτων εκτάσεων οικοδομικών συνεταιρισμών και τέλος, προδιαγράφονται οι κατηγορίες των οικοδομικών συνεταιρισμών - ιδιωτικών πολεοδομήσεων, που θα καταστούν δικαιούχοι ανταλλαγής και οι διαδικασίες για την αναγνώριση και καταγραφή των ζωνών – υποδοχέων και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής.

Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί


Καθορίζονται ζώνες υποδοχής οικοδομικών συνεταιρισμών – ιδιωτικών πολεοδομήσεων πλησίον εγκαταλελειμμένων, μικρών και φθινόντων οικισμών μέσω Ειδικών Σχεδίων Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (Ε.Σ.ΠΕΡ.Α.Α.). Προδιαγράφονται ειδικές πολεοδομικές παρεμβάσεις και όροι πολεοδόμησης πλησίον μικρών και φθινόντων οικισμών, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες κατοίκησής τους, να αναπτυχθεί η οικονομική ζωή του τόπου τους και να αποτελέσουν με περιβαλλοντικά κριτήρια στοιχεία βιώσιμης ανάπτυξης και θεσπίζονται ειδικότερα πολεοδομικά, αλλά και οικονομικά κίνητρα με σκοπό την ανάδειξη, διαφύλαξη και αναζωογόνηση των οικισμών αυτών.

Επίσης, προβλέπεται η πολεοδόμηση ιδιωτικής έκτασης ως πηγή και ζώνη συγκέντρωσης δόμησης δικαιωμάτων οικοδομικών συνεταιρισμών και θεσπίζεται μια ευέλικτη διαδικασία έκδοσης όλων των απαιτούμενων βεβαιώσεων για μεγάλες εκτάσεις που πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης κατά το παρόντα νόμο σε πλαίσιο προτεραιοτήτων για τη διοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες.