Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Νόμος στα μέτρα των επενδυτών.





Με βάση τον νέο νόμο, του υπουργείου Τουρισμού, και το υπουργείο Περιβάλλοντος τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μονάδες ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και άλλες τουριστικές υποδομές.

Οι σημαντικότερες επενδύσεις που βρίσκονται στα «σκαριά» ή που είναι ακόμη μακέτες αλλά έχουν πολλές πιθανότητες να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι:

Αστέρας Βουλιαγμένης

Η κοινοπραξία AGC Equity Partners με τη συμμετοχή αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Αστέρα στον καλύτερο προορισμό της Μεσογείου και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Στα σχέδια είναι η κατασκευή 13-15 πολυτελών βιλών οι οποίες θα μπορούσαν να πουληθούν από 20 έως 30 εκατ. ευρώ η καθεμία. Επίσης, θα αναβαθμιστούν τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά» για να μετατραπούν σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, ενώ θα υπάρξει και αναβάθμιση της μαρίνας.

Costa Navarino

Η μεγάλη επιτυχία του Costa Navarino, που έφερε χιλιάδες τουρίστες υψηλών εισοδημάτων στη Μεσσηνία, ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη που σχεδιάζει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες εγκαταστάσεις γκολφ, νέα ξενοδοχειακή μονάδα 300 κλινών αλλά και την κατασκευή πολυτελών τουριστικών κατοικιών.

Κάβο Σίδερο

Περισσότερα από 20 χρόνια επιχειρείται να αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα στο Λασίθι από τη Loyalward Ltd, θυγατρική του βρετανικού ομίλου Minoan. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Ιτανός Γαία» βρίσκεται πλέον κοντά στο ξεκίνημα της ανάπτυξης 267,7 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων 1.936 κλινών, γηπέδου γκολφ 18 οπών, πολυτελών εξοχικών κατοικιών κ.λπ.

Στην Αταλάντη το συγκρότημα Atal­lanti Hills είναι μια επένδυση 1 - 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τρία πεντάστερα ξενοδοχεία, 3.300 κατοικίες, 3 γήπεδα γκολφ, βοτανικό κήπο 700 στρεμμάτων, ιππικό και θεματικό πάρκο. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Lokros που αποτελείται από τις Prufrock Inve­stments και Europa Capital.

Στη Χαλκιδική

Η εταιρεία Pravita Estate προωθεί επένδυση 726,4 εκατ. ευρώ στον Ταξιάρχη σε έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων. Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή 3 ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, τριών γηπέδων γκολφ, παραθεριστικών οικισμών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο ευεξίας, αποκατάστασης και θεραπείας και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Την επένδυση «τρέχει» ο επιχειρηματίας Γ. Λίτσος, ωστόσο φέρεται να στηρίζεται από κορεατικά κεφάλαια και συγκεκριμένα από τον επενδυτικό όμιλο Han Chang Corporation καθώς και funds από Κίνα και ΗΠΑ.

Στη Σιθωνία οι επιχειρηματίες Ι. Και Γ. Μεντεκίδης μίσθωσαν από το δημόσιο 261 στρέμματα στον Αγιο Ιωάννη και σχεδιάζουν την κατασκευή ξενοδοχείου 250 δωματίων και παραθεριστικού χωριού 120 κατοικιών.

Στο Παλιούρι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε από το Δημόσιο αντί 14 εκατ. ευρώ έκταση 211 στρεμμάτων και σκοπεύει να επενδύσει 80 εκατ. για ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών. Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στο Κάνιστρο η ρωσική εταιρεία Med Sea and Health, σχεδιάζει ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 330 στρεμμάτων.

Σε Μήλο και Τζιά

Επένδυση άνω των 50 εκατ. προβλέπει την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου 216 κλινών, παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης στη θέση «Αμμουδαράκι» της Μήλου. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Αxsite Aγροτουριστική Τουριστική Α.Ε., αλλά πίσω της βρίσκεται η επενδυτική Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling. Το πράσινο φως πήρε και επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τζιά στην περιοχή Βρόσκοπος. Προβλέπεται η δημιουργία από τον όμιλο Dolphin Capital Investors σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με ξενοδοχείο 5 αστέρων (Aman Resort), τουριστικές κατοικίες, καταδυτικό κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ. συνολικής δυνα?ικότητας 230 κλινών.

Ο όμιλος της Dolphin Capital Investors έχει προγραμματίσει επίσης επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στη Σητεία («Plaka Bay Resort»,) επένδυση 150 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία, 450 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου.

Ακόμη, στην Ιο η εταιρεία 105 Ανώνυμη Τουριστική Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης.

Στο Ιόνιο

Η αμερικανική NCH Ca­pital σχεδιάζει στην Κέρκυρα τη δημιουργία ξενοδοχείου και συμπληρωματικών τουριστικών εγκαταστάσεων σε έκταση που αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο.

Στην Ιθάκη, ο διεθνής όμιλος Portfolio International Holding Limited έχει καταθέσει σχέδια για την ανάπτυξη του Iliad Resort σε 2.500 στρέμματα το οποίο περιλαμβάνει έξι ξενοδοχεία, γήπεδο golf 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό. Η επένδυση θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Στο Μεγανήσι η οικογένεια Ρότσιλντ, σε έκταση άνω των 2.600 στρεμμάτων σχεδιάζει την ανέγερση 10-14 πολυτελών επαύλεων 1.000 τ.μ. η καθεμία. Στην ίδια περιοχή, στα γειτονικά νησάκια «Αρκούδι» και «Κυθρός» υπάρχουν σχέδια για τουριστικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, στην Οξυά ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι προωθεί την κατασκευή ενός παγκόσμιου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού στο μικρό νησάκι του Ιονίου. Η επένδυση μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.