Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

«Κόκκινα» δάνεια 77 δισ. ευρώ τρομάζουν κυβέρνηση και τραπεζίτες.




Σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες εξελίσσεται το καυτό θέμα των «κόκκινων» δανείων. Μετά τις προειδοποιήσεις του Γ. Στουρνάρα ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, χθες και το ΔΝΤ εξέφρασε τους προβληματισμούς του για την αύξηση της αδυναμίας πληρωμής των δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. «Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των "κόκκινων δανείων", τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

Τα «κόκκινα» δάνεια που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να προκαλέσουν τεράστια «τρύπα» μετά τα stresstests της ΕΕ, ήταν τον αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που έγινε χθες στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού, του Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια και κορυφαίων τραπεζιτών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε πως οι τράπεζες είναι μεν θωρακισμένες αλλά πρέπει να υπάρξει πλαίσιο αντιμετώπισης των δανείων. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος τόνισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν από λίγο καιρό, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι είναι θέμα εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο και συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, και ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες και προανήγγειλε νέα «εργαλεία» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.

Αυτά τα νέα εργαλεία περιμένει και η αγορά προκειμένου να ξεκινήσει η ρευστότητα. Πάντως, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι αυτή τη στιγμή της τάξης των 75-77 δις ευρώ. «Οι τράπεζες έχουν προβλέψεις πάνω από το 50%. Η δε περιουσία και οι εξασφαλίσεις που έχουν υπερβαίνουν το επιπλέον ποσό. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, απλά η επίλυση και η σταδιακή αντιμετώπισή του, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που βοηθά την πορεία και την έξοδο από την κρίση της οικονομίας» ανέφερε.

Είπε επίσης ότι τα κόκκινα δάνεια δεν αφορούν 10 ή 20 ή 50 μεγάλες επιχειρήσεις, ούτε μόνο κάποια στεγαστικά δάνεια. Αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις. Συνδέεται η επίλυση του θέματος στενά με την ανάπτυξη της οικονομίας και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως αυτό το αντιμετωπίζουμε. Δεν θέλησε πάντως να απαντήσει για το αν θα υπάρξει και «κούρεμα» δανείων.