Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Απο το σχέδιο Μάρσαλ στα αμερικάνικα κοράκια.




Ανοιχτό «δίαυλο» με την ελληνική αγορά ακινήτων έχουν ανοίξει οι Αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, που πληθαίνουν τις επενδυτικές τους κινήσεις το τελευταίο διάστημα. Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές αποτιμήσεις των ακινήτων της χώρας, αλλά και των εταιρειών ακινήτων που τους ενδιαφέρουν, «χτίζοντας» θέσεις. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Blackstone, ενός από τα πλέον «ηχηρά» ονόματα, που μεσούσης της εβδομάδας απέκτησε το 10% της Lamda Development αντί συνολικού ποσού 20,2 εκατ. ευρώ, ενώ θα συμμετάσχει και στη δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, μία ακόμη αμερικανική επενδυτική εταιρεία, η TPG-Axon Capital, είχε αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 7,88% της Lamda Development. Η εν λόγω εταιρεία απέκτησε 3.497.599 μετοχές της Lamda, αντί ποσού της τάξεως των 16,96 εκατ. ευρώ, ήτοι 4,85 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της διοίκησης της εισηγμένης, αμφότεροι οι επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν και στο έργο ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, το οποίο θα απαιτήσει συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 8 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η επίσης αμερικανική επενδυτική εταιρεία Wellington Management Company ενίσχυσε, προ ολίγων ημερών, το ποσοστό της στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ σε 11,16%, αποκτώντας 9,75 εκατ. μετοχές της εισηγμένης στην τιμή των 8,75 ευρώ ανά μετοχή, αντί συνολικού ποσού 85,3 εκατ. ευρώ.

Εκτός όμως από έμμεσες συμμετοχές, μέσω μεριδίων μειοψηφίας στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων εταιρειών ανάπτυξης και επένδυσης σε ακίνητα, τα αμερικανικά funds κινούνται και για την απευθείας απόκτηση ακινήτων. Οπως επιβεβαίωσε η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής, ο αμερικανικός όμιλος επένδυσης ακινήτων Hines Group, ο οποίος ελέγχει ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της τάξεως των 18,3 δισ. ευρώ, αποτελεί τον βασικό διεκδικητή του ξενοδοχειακού και παραθεριστικού συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόταση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πέραν του Πόρτο Καρράς, η Hines φέρεται να έχει κάνει κρούση και στην Pasal Development αναφορικά με το ποσοστό της τελευταίας στην εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Trastor ΑΕΕΑΠ. Το Πόρτο Καρράς ελέγχεται από τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής από το 1999, όταν και το απέκτησε στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού αντί ποσού της τάξεως των 96,3 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2013, η Πειραιώς Real Estate είχε εκτιμήσει την αγοραία αξία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε 380 εκατ. ευρώ.