Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Εξαφανίζουν και ...τα ρέματα.




Ως πλυντήριο αναδρομικού ξεπλύματος παρανομιών εις βάρος των ρεμάτων αποδεικνύεται πως λειτουργεί ο νόμος 4258/2014 του ΥΠΕΚΑ "Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα", ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Απριλίου.

Στις Σκουριές Χαλκιδικής, περιοχή την οποία λυμαίνονται οι χρυσοθήρες, όπου οι κάτοικοι αγωνίζονται για τα αυτονόητα, με ένα Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 25 Ιουνίου οριοθετούνται τμήματα και όχι το σύνολο τριών ρεμάτων "Λοτσάνικου Λάκκου, Καρατζά Λάκκου και Καρόλακκα".

Σε κάθε περίπτωση η οριοθέτηση, βάσει της νομοθεσίας, έπρεπε να προηγηθεί της 201745/26.7.2011 Κοινής Υπουργική Απόφασης «Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων" για τα έργα: α) "Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» και β) "Απομάκρυνση, καθαρισμό χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας" της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ στον νομό Χαλκιδικής». Στο Π.Δ. αναγράφεται ως ημερομηνία έκδοσής του η 26η Μαΐου και μεταξύ άλλων, στα "έχοντας υπόψη", γίνεται αναφορά στις διατάξεις του (άρθρα 3 και 9) του νέου νόμου, αλλά και σε γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας την υπ' αριθμ. 97/2014 "με πρόταση του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ" Ν. Ταγαρά. Ασυνήθιστη σβελτάδα, εκτός αν το σχέδιο Π.Δ. περιέργως πήγε χέρι με χέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι "επικυρώνεται ο καθορισμός οριογραμμών τμημάτων τριών ρεμάτων, 'Λοτσάνικου Λάκκου, Καρατζά Λάκκου και Καρόλακκα', που βρίσκονται στη θέση 'Σκουριές' του Δήμου Αριστοτέλη (Ν. Χαλκιδικής), όπως εγκρίθηκαν στις 26.9.2012 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (Ν. Χαλκιδικής) και αποτυπώνονται με κόκκινη γραμμή στα τριάντα τέσσερα (34) σχετικά πρωτότυπα διαγράμματα σε κλίμακα 1:500 (με τις συντεταγμένες των κορυφών τους), αντίτυπα των οποίων σε φωτοσμίκρυνση, θεωρημένα από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών με την υπ' αρ. 23172/2014 πράξη του συνδημοσιεύονται με το παρόν διάταγμα".

Γραμματικό

Με τη βοήθεια του ίδιου νόμου (άρθρο 1 και 4) επιχειρείται να εξαφανιστεί και το ρέμα εντός του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού βαφτίστηκε πρώτα μικρό ρέμα, οπότε και δεν απαιτείται η οριοθέτησή του. Και όπως γνωμοδότησε αναρμοδίως στις 29.4.2014, με εργαλείο τον νέο νόμο, ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Κ. Τριάντης, "η εν λόγω επιφανειακή πτύχωση απορροής δεν χαρακτηρίζεται ως ρέμα".

Η σκανδαλώδης μεθόδευση υπονομεύει το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος (7.3.2014), οι οποίοι εντόπισαν καραμπινάτες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με πρώτη και βασική τις παράνομες εργασίες στο μη οριοθετημένο ρέμα που διατρέχει τον ΧΥΤΑ. Διαπίστωσαν έξι παραβάσεις και εισηγήθηκαν την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 160.000 ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής και στην κοινοπραξία των εργολάβων που κατασκευάζει ο ΧΥΤΑ (Λάμβδα Τεχνική - Ηλέκτωρ - Μεσόγειος). Με απόφαση υπουργού (16 Απριλίου) ο ειδικός γραμματέας Υδάτων εξουσιοδοτείται να αποφασίζει την επιβολή προστίμων που εισηγούνται οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος..