Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - Εξακόσιες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα στους δρόμους.




"Ελέγχουμε και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την ημερομηνία και ώρα λήξης της ασφάλισής μας και φροντίζουμε για την έγκαιρη ανανέωσή της ή για τη σύναψη νέας ασφάλισης".

Αυτό τονίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με αφορμή τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοθετικό πλαίσιο από 5 Μαΐου 2014 σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου με τον Νόμο 4261/2014 (ΦΕΚ Α ' 107 /5.5.2014) που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Δημήτριος Ζορμπάς, ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι σήμερα τα ανασφάλιστα οχήματα έχουν μειωθεί με αφορμή τη νέα νομοθεσία και δεν ξεπερνούν τις 600.000, αν και κάποια στιγμή στο παρελθόν οι εκτιμήσεις ανέβαζαν τα ανασφάλιστα οχήματα ακόμη και στο 1,5 εκατομμύριο. Η Αστυνομία κάνει 500.000 ελέγχους το μήνα και βρίσκεται ένα 14% ανασφάλιστο, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Ζορμπάς σχολίασε ότι περίπου 300.000 άνθρωποι με το προηγούμενο καθεστώς γυρνούσαν από εταιρεία σε εταιρεία, χωρίς να πληρώνουν εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια της νομοθεσίας επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο.

Επίσης, όπως γνωστοποιήθηκε, για τη διασταύρωση των στοιχείων και την επιβολή προστίμων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπάρχει λόγω της αλλαγής στην ηγεσία της μια αναμενόμενη καθυστέρηση η οποία αναμένεται σύντομα να ρυθμιστεί.

Ακόμη αναφέρθηκε ότι έχει μειωθεί και ο όγκος των αποζημιώσεων όχι λόγω της μείωσης των τροχαίων αλλά λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων που έφερε η κρίση και η αύξηση του κόστους των καυσίμων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι τα ασφάλιστρα έχουν πέσει 25% τα τελευταία δύο χρόνια και η τάση είναι περαιτέρω πτωτική.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ασφαλιστική αγορά και η εποπτεία της έχει θωρακίσει απόλυτα την αξιοπιστία του κλάδου.

Επίσης ανέφερε ότι τα παράπονα των καταναλωτών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχουν μειωθεί δραστικά καθώς έχει μπει τάξη στην αγορά.

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο 4261/2014 (άρθρο 169) επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

Η σύμβαση της υποχρεωτικής ασφάλισης του αυτοκινήτου καθίσταται ρητά σύμβαση ορισμένης διάρκειας, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλιση ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται με ακρίβεια στο ασφαλιστήριο και επομένως ότι έχει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα έναρξης και συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα λήξης.

Ανανέωση της ασφαλιστικής σύμβασης ή σύναψη νέας ασφάλισης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή από τον ασφαλισμένο του αντίστοιχου ασφαλίστρου. Για τον λόγο αυτό, ο Νόμος απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρίες να παραδίδουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, εάν προηγουμένως δεν έχουν εισπράξει το ασφάλιστρο που αναλογεί στην παρεχόμενη κάλυψη.

Το ασφαλιστήριο, είναι από εδώ και στο εξής το έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύεται η σύναψη της ασφάλισης. Το γνωστό αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργήθηκε και δεν αποτελεί πλέον αποδεικτικό της ασφάλισής σας.

Σε περίπτωση που έχει καταβάλει ο καταναλωτής το ασφάλιστρο, αλλά δεν έχει ακόμα παραλάβει το ασφαλιστήριο, ο Νόμος προβλέπει ότι, μέχρι να το παραλάβει, η σύναψη της ασφάλισης θα αποδεικνύεται για τις πέντε πρώτες ημέρες της κάλυψης από την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επομένως, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει πάντα μαζί του την απόδειξη πληρωμής του ασφαλίστρου καθώς και το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με τη σύναψη της ασφάλισης του οχήματος έναντι του συγκεκριμένου ασφαλίστρου. Ενδεικτικά το έγγραφο αυτό το οποίο πρέπει να συνοδεύει την απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου, μπορεί να είναι η ειδοποίηση πληρωμής.