Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

N.4178/13: πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα.



Εντός του μήνα η υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα δώσει ώθηση στην οικοδομή για την ενεργειακή αναβάθμιση-στατική επάρκεια κτιρίων:

Στις αλλαγές που έγιναν στα πρόσωπα των υπουργών... σκάλωσε η υπουργική απόφαση με την οποία θα ενεργοποιηθεί η έκπτωση 50% στα πρόστιμα των αυθαιρέτων που θα προχωρήσουν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας. Ένα μέτρο που περιμένει πως και πως η αγορά της οικοδομής και το οποίο θεωρείται ότι θα δώσει πρόσθετα κίνητρα στις δηλώσεις αυθαιρέτων έχει καθυστερήσει να εφαρμοστεί για μήνες, μολονότι το σχέδιο της απόφασης έχει δοθεί από αρχές του έτους σε δημόσια διαβούλευση.

Τον συμψηφισμό των προστίμων με παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και ασφάλειας κτιρίων προέβλεπε ο νόμος 4178/2013 για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ωστόσο θα εξειδικευόταν με την υπουργική απόφαση, η οποία εκκρεμεί για να κηρύξει την έναρξη του μέτρου τόσο για τις νέες όσο και για τις παλιές δηλώσεις.

Η περιπέτεια έχει ως εξής: η σχετική ΚΥΑ είχε υπογραφεί από τον τέως αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Καλαφάτη. Ωστόσο όταν προωθήθηκε στο συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρίστο Σταϊκούρα, ο κ. Καλαφάτης έφυγε για να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης. Η ΚΥΑ επέστρεψε στο ΥΠΕΚΑ για να υπογραφεί από νέο αναπληρωτή κ. Νίκο Ταγαρά και έκτοτε κόλλησε στα γρανάζια του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου είναι κυρίως διαδικαστικό και θα λήξει μέσα στο μήνα, καθώς οι όποιες αντιρρήσεις υπήρξαν για το ύψος της έκπτωσης από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου υπερπηδήθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά το υπουργείο Οικονομικών ζητούσε να μπει κλίμακα ανάλογα με το είδος των εργασιών που να διαμορφώνει την έκπτωση έως 50%. Ζητούσε δηλαδή να μην υπάρξει οριζόντια ανώτατη έκπτωση. Τελικά όμως το ΥΠΕΚΑ επέμεινε και η ρύθμιση πέρασε χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις.

Η ΚΥΑ προβλέπει τον συμψηφισμό των ποσών που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003 με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπονται στο νόμο 4178/2013. Οι παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τόσο στο κέλυφος του κτιρίου, περιλαμβανομένων των ανοιγμάτων, όσο και στα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού χρήσης. Οι παρεμβάσεις αυτές υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές για τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται δύο ενεργειακές επιθεωρήσεις κατά την υπαγωγή του αυθαιρέτου και πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και με την αποπεράτωσή τους για να υπάρξει έλεγχος των παρεμβάσεων.

Στη ρύθμιση δεν θα υπαχθούν κτίρια που έχουν λάβει επιδότηση από προγράμματα για παρεμβάσεις στον κτιριακό τομέα (επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές). Οι εργασίες στατικής επάρκειας προβλέπουν την επισκευή - αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού και υλοποιούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και προδιαγραφές που ισχύουν για τις υποχρεωτικές ελάχιστες απαιτήσεις φέρουσας ικανότητας σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) ή σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης του κτιρίου, έπειτα από μελέτη και τεχνική έκθεση από αρμόδιο μηχανικό.

Πηγή: Πού "κόλλησε" η έκπτωση 50% στα αυθαίρετα | newmoney.grhttp://www.newmoney.gr/article/58421/poy-kollise-i-ekptosi-50-sta-aythaireta#ixzz3798u6pN7