Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ EUROBANK - Πλήρης κατάρρευση των ακινήτων: Πάνω από 41% η πτώση στις τιμές.




Από το 2016 θα πάρουν «ανάσα» χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν την περιουσία τους να απαξιώνεται τα τελευταία χρόνια. Στην επόμενη διετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ακινήτων Eurobank Property Services, θα ξεκινήσει μια δειλή αύξηση στις τιμές, ωστόσο, για το 2014 αναμένεται νέα υποχώρηση κατά 6% και για το 2015 σταθεροποίηση.

Ωστόσο, όλα αυτά προϋποθέτουν σταθερότητα στην οικονομία προκειμένου να υπάρξει και ανάκαμψη στη ζήτηση την επόμενη πενταετία ώστε να έρθει και η «ανάσταση» της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, καταγράφεται μείωση των τιμών 35% κατά μέσο όρο από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεπεράσει το 41% η μέση υποχώρηση, προτού σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Στον τομέα της κατοικίας ο αριθμός των συναλλαγών έχει παρουσιάσει μείωση έως 84% από το 2007 μέχρι σήμερα, ουσιαστικά δεν πωλείται τίποτε ακόμη και μετά την πτώση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 οι «καθαρές» αγοραπωλησίες ήταν λιγότερες από 10-15 χιλιάδες ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη βουτιά.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένει υψηλό το στοκ των 250.000 και πλέον ακινήτων όλων των ειδών.

Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες από ξένους αγοραστές έχει αυξηθεί, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία: Μόνο το 2013, επισημαίνει η έκθεση, καταγράφηκε εισροή ξένων κεφαλαίων για την αγορά εξοχικών κατοικιών της τάξεως των 168 εκατ. ευρώ, από 113 εκατ. ευρώ το 2012 -έστω κι αν σε απόλυτο αριθμό οι κατοικίες που μεταβιβάστηκαν σε ξένους ήταν κάτω των 1.000-, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περισσότερες αγορές στο πλαίσιο του νέου νόμου για την παροχή 5ετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές εκτός Ε.Ε. εφόσον η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα 250 χιλ. ευρώ.

Για φέτος το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί κυρίως από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Αραβες οι οποίοι αναζητούν τις ευκαιρίες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τη Ρόδο.

Καταστήματα

Στην αγορά των καταστημάτων, οι τιμές των ενοικίων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί στις πιο καλές περιοχές από 45%- 48%, σύμφωνα με την Eurobank Property Services. Στην Αθήνα, τα ενοίκια των καταστημάτων στο κέντρο - Ερμού και Κολωνάκι- διαμορφώνονται μεταξύ 100- 130 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, ενώ στα δευτερεύοντα ακίνητα διαμορφώνονται κοντά στα 80 ευρώ ανά τ.μ.. Στα εμπορικά κέντρα, για τα καταστήματα πάνω 100 τ.μ. τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 30- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για μικρότερους χώρους τα καταστήματα στα malls μισθώνονται μεταξύ 60- 90 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Θεσσαλονίκη, τα μηνιαία ενοίκια στην οδό Τσιμισκή, κυμαίνονται μεταξύ 70- 100 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, επίσης στην Τσιμισκή αλλά λίγο χαμηλότερα μεταξύ 30- 50 ευρώ ανά τ.μ. και στο τέρμα της οδού μεταξύ 15- 25 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

Στους γραφειακούς χώρους, ο τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί κατά 40- 42%. Στην Αθήνα, τα ενοίκια διαμορφώνονται στα πέριξ των 11- 18 ευρώ ανά τ.μ. με τις ανώτερες τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 14- 18 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές όπως η πλατεία Συντάγματος και τα πιο καλά ακίνητα στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Στη Λ. Κηφισίας, για τα καλά ακίνητα, οι τιμές είναι μεταξύ 11- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ για παλιότερα γραφεία μεταξύ 7- 10 ευρώ ανά τ.μ.. Στη Συγγρού, για τα νεόκτιστα, τα ενοίκια διαμορφώνονται μεταξύ 10- 12 ευρώ ανά τ.μ. και για τα παλιά μεταξύ 7- 9 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.