Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - Στον αέρα ο φόρος ακινήτων.




Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί όλος ο προγραμματισμός για την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης των εκκαθαριστικών η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 18 Ιουνίου.

Πρόβλημα υπάρχει και με την οριστική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων περίπου 60.000 φορολογούμενων, που τους έχει ζητηθεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά στην εφορία. Την ίδια στιγμή, μετά την παράταση της προθεσμίας για την καταθέση των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι κάνουν... νέα καθυστέρηση με αποτέλεσμα να πρέπει σε δύο εβδομάδες να κατατεθούν 1,4 εκατ. δηλώσεις.

Το πρόβλημα με την έγκαιρη έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ έχει ανακύψει εξαιτίας ελλείψεων που διαπιστώθηκαν στα πληροφοριακά στοιχεία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι στα έντυπα Ε9 παλαιότερων χρήσεων δεν υπήρξε πρόβλεψη για την καταχώριση ορισμένων δεδομένων απαραίτητων για τον ορθό υπολογισμό του φόρου των κτισμάτων, όπως για παράδειγμα τους έτους ανέγερσης, βάσει του οποίου προσδιορίζεται η παλαιότητα.

Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος «σκόπελος» έχει αποφασιστεί να εκδοθεί, πιθανότατα εντός της τρέχουσας εβδομάδας, υπουργική απόφαση, με την οποία οι ελλείψεις στοιχείων για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με συγκεκριμένες «παραδοχές».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουνίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για να πληρώσουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Ιουλίου. Πλέον λόγω των καθυστερήσεων η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα του τρέχοντα μήνα, με αποτέλεσμα 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μόλις λάβουν το ηλεκτρονικό μήνυμα για την εκκαθάριση να πρέπει να σπεύσουν άμεσα στις τράπεζες για την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Ο νέος φόρος ακινήτων αναμένεται να φέρει στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν τα έσοδα να είναι τελικά κατά πολύ υψηλότερα. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων κατά τον σχεδιασμό του φόρου είχε υποεκτιμηθεί.

Στο μέτωπο του φόρου εισοδήματος 50 με 60 χιλιάδες φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς παρ' ότι έχουν κληθεί για έλεγχο δικαιολογητικών και τα έχουν ήδη προσκομίσει δεν μπορούν να πάρουν εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμη δεν έχει ανοίξει το σύστημα και οι εφοριακοί δεν είναι σε θέση μπουν σε αυτό και να πιστοποιήσουν την ακρίβεια των δικαιολογητικών.

Εξάλλου προβληματισμός επικρατεί στη φορολογική διοίκηση από τον αργό ρυθμό υποβολής φορολογικών δηλώσεων, καθώς με το που δόθηκε η παράταση έως τις 14 Ιουλίου παρατηρείται... απροθυμία για τη συμπλήρωσή τους.

Πιο αναλυτικά, πριν από την παράταση, το σύστημα δεχόταν περίπου 200.000 δηλώσεις ημερησίως. Την Παρασκευή, που γνωστοποιήθηκε η παράταση, δέχθηκε 160.000, το Σάββατο 67.000 και την Κυριακή 45.000. Έτσι σε 14 ημέρες πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο δηλώσεις.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί και δεύτερη παράταση καθώς η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα.