Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ - «Παραμεσίτες» παίρνουν σπίτια για «ένα κομμάτι ψωμί - Πώς δρουν τα κυκλώματα.




Σκάνδαλα στην αγορά ακινήτων απειλούν την περιουσία των πολιτών που αναζητούν διεξόδους στην κρίση πουλώντας διαμερίσματα, γραφεία και καταστήματα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία.

Η οικονομική δυσπραγία έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να βγάζουν στην κυριολεξία στο σφυρί τα ακίνητά τους με αποτέλεσμα στην κτηματαγορά να έχουν δημιουργηθεί κυκλώματα που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη κατάσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λειτουργούν κυκλώματα παραμεσιτείας που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό και επιχειρούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι «παραμεσίτες» υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα. Αποφεύγουν να χρησιμοποιούν επαγγελματίες μεσίτες και εκτιμητές που είναι σε θέση να εκτιμήσουν την αξία των ακινήτων κι έτσι εκμεταλλεύονται τις οικονομικές δυσκολίες των πωλητών.

Το κύκλωμα που «τρώει» τα ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές υπόσχεται επίσης σίγουρους πελάτες από το εξωτερικό και μάλιστα έχει προσεγγίσει ιδιοκτήτες εξοχικών ζητώντας τους να τα αγοράσουν για λογαριασμό ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κοράκια» που έχουν πέσει πάνω στην χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πετύχει ήδη κάποιες αγοραπωλησίες που είναι μεν νόμιμες, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας. Μοιάζουν με ενός είδους «δημοπρασίες» μόνο που συνήθως η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και ταυτόχρονα να μην του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει καλύτερους αγοραστές που θα τους προσφέρουν μια τιμή που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.

Ένα δεύτερο σκάνδαλο που λαμβάνει χώρα στην κτηματαγορά είναι η υπόσχεση διάφορων επιτήδειων για χορήγηση δανείων με… ενέχυρο το ακίνητο. Διάφοροι επιτήδειο την τελευταία διετία προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο.

Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και πολλοί «παραμεσίτες» οι οποίοι εργάζονται παράνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στη Θεσσαλονίκη μεσίτες που έχουν καταθέσει τις άδειες και έχουν διαγραφεί από του Συλλόγους τους συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να φαίνονται πουθενά και πληρώνονται με «μαύρα» για τι υπηρεσίες τους. Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι μεγάλη καθώς χιλιάδες μεσίτες διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως, συνεχίζουν να εργάζονται πολλοί από αυτούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.