Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

2014: Η μέση τιμή κτήσης μεταχειρισμένων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 110.000 ευρώ.




Ο μέσος όρος της τιμής ενός παλιού διαμερίσματος το οποίο αγοράστηκε το 2014 αντιστοιχεί σε 110 χιλ. ευρώ, όταν η αντίστοιχη αξία του ίδιου ακινήτου το 2009 ήταν στα 181 χιλ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα στην κρίση, το ίδιο ακίνητο έχει χάσει το 38% της αξίας του.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας με θέμα "Το προφίλ του σημερινού αγοραστή κατοικίας" που διενέργησε πρόσφατα, η Ένωση Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), με την ευκαιρία της παρουσίασης του πρώτου συνεργατικού σχηματισμού Συντονισμένης Διαχείρισης Απομακρυσμένων και Διάσπαρτων Ακινήτων.

Η έρευνα εξετάζει το ποιοι, που, πως και για ποιο σκοπό αγοράζουν σήμερα ακίνητα στην Ελλάδα. Βασίστηκε σε πραγματικές συναλλαγές που ολοκληρώθηκαν τους πέντε πρώτους μήνες του 2014 σε 11 περιφέρειες. Το προφίλ των λίγων σε αριθμό αγοραστών κατοικίας στην Ελλάδα είναι έλληνες που έχουν οικογένεια, στην παραγωγική ηλικία των 30 - 55 ετών, ο οποίος πληρώνει τοις μετρητοίς και διαθέτει κατά μέσο όρο περί τα 110 χιλ. ευρώ για ένα παλιό διαμέρισμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα τα στοιχεία της ΤτΕ, η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 7,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.