Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αλλάζει ο τραπεζικός χάρτης.


Με γοργούς ρυθμούς προχωράει ο επανασχεδιασμός του τραπεζικού χάρτη της Ελλάδας που όπως φαίνεται θα χωράει και με δυσκολία τέσσερις μεγάλες τράπεζες. Μέσα στο 2013 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για την αναμόρφωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Eθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε επιπλέον κινήσεις - κυρίως συγχωνεύσεις- που θα εξασφαλίσουν τόσο τη ρευστότητα όσο και το μέγεθος τους.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υποδιοικητή τη Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Παπαδάκη στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής που κυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. «Από την αξιολόγηση της Black Rock προέκυψε ότι οι 4 μεγάλες τράπεζες: Εθνική, ALPHA BANK, Eurobank, και Πειραιώς κρίθηκε ότι είναι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους αυτόνομα βιώσιμες», σημείωσε.
Η αρχή έγινε με την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της ΑΤΕbank από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προκρίθηκε επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μετά την απορρόφηση, το σύνολο του ενεργητικού της Πειραιώς ανέρχεται σε €74 δις., ενώ οι καταθέσεις της διαμορφώνονται σε €35,2 δισ. και οι χορηγήσεις της σε €43,7 δισ.
Μέχρι τότε, ήδη είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες της πώλησης της ελληνικής θυγατρικής του γαλλικού ομίλου Credit Agricole, της Emporiki Bank. Ανάλογη απόφαση με της Credit Agricole έχει λάβει και ο γαλλικός όμιλος Societe Generale, για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, την Geniki Bank.
Έτσι, οι εξελίξεις για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού χάρτη «τρέχουν» με επίκεντρο τις δύο γαλλικές τράπεζες, την Emporiki και την Geniki, αλλά και την ιδιωτικοποίηση του κρατικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το οποίο όπως φαίνεται θα ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Αγροτικής με σπάσιμο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
www.ered.gr