Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Στον «αέρα» τα ακίνητα του Δημοσίου.





Μόλις 10.000 ακίνητα μπορούν να αξιοποιηθούν. Εμπόδια οι χαμηλές αποτιμήσεις και η απουσία επενδυτών.
Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας, από την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει πολλά δισ. ευρώ για τη μείωση του χρέους.
Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πολιτικοί και ειδικοί της αγοράς real estate, οι οποίοι μίλησαν στο 6ο RED Business Forum που διεξήχθη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».
Μια σειρά από τεράστια εμπόδια που υπάρχουν και τα οποία δεν επιλύονται, θέτουν εν αμφιβόλω το μεγάλο αυτό project, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει με τους διαγωνισμούς για τα 39 κτίρια του Δημοσίου που θα δοθούν με sale and lease back, καθώς και με την έκταση των 6.200 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο συνέδριο, το ελληνικό δημόσιο έχει πάνω από 100.000 ακίνητα, ίσως να φτάσει ο αριθμός και τα 120.000 - 130.000. Ωστόσο από αυτά, όπως είπε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής, Αρ. Καρυτινός «μόλις 10.000 μπορούν να αξιοποιηθούν».
Kοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένα τόσο μεγάλο έργο εξαιτίας των αγκυλώσεων και των ταμπού του παρελθόντος. Πολεοδομικές και χωροταξικές ασάφειες, ασταθές φορολογικό καθεστώς, έλλειψη σχεδιασμού για το τι θέλουμε, γραφειοκρατία, απουσία επενδυτών και το κυριότερο χαμηλές αποτιμήσεις λόγω της κρίσης, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Οπως τόνισε ο κ. Καρυτινός «αυτή τη στιγμή τα ακίνητα που έχει το Δημόσιο δεν έχουν καμιά αξία, αν δεν αποκτήσουν πρώτα πολεοδομική ωρίμανση».
Η επιλογή των καλύτερων ακινήτων πρέπει να γίνει με τρία κριτήρια: Πρώτον, με κριτήρια ωριμότητας και εμπορικότητας (ποια είναι τα καλύτερα). Δεύτερον, να εντοπιστούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και τρίτον, να δοθεί πολεοδομική ταυτότητα σ' αυτά. «Πρώτα πρέπει να φτιάξουμε προϊόν και μετά να δούμε αν υπάρχουν επενδυτές», τόνισε.
Αυθαίρετο...
Η βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ελενα Παναρίτη, αναφερόμενη στα προβλήματα που υπάρχουν τόνισε ότι είναι αδύνατο να προσελκυσθούν επενδυτές όταν «το υπουργείο Εμπορίου που πωλείται έχει τους δύο τελευταίους ορόφους του... αυθαίρετους». Η βουλευτής έδωσε στοιχεία για τη μεγάλη καθυστέρηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων λέγοντας ότι για να ολοκληρωθεί μια απλή συναλλαγή φθηνού ακινήτου εμπλέκονται 15 φορείς, 17-27 βήματα, 1 έως 6 μήνες και τρία νομικά συστήματα: υποθηκοφύλακας, κτηματολόγιο και συμβολαιογράφος. Στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Δανία έχουν το πολύ 5 βήματα για μια απόλυτα κατοχυρωμένη νομικά και γεωγραφικά συναλλαγή», τόνισε.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, Ν. Δένδιας ανέφερε ότι η έλλειψη χωροταξικού, οι χιλιάδες μηνύσεις που εκκρεμούν, οι εμπλοκές στο ΣτΕ που δημιουργεί πλήρη ανασφάλεια στους επενδυτές, το φορολογικό σύστημα που αλλάζει συνεχώς με αποτέλεσμα να τρελαίνονται οι ξένοι, είναι τα βασικά προβλήματα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ακόμη και το Ελληνικό, είπε ο κ. Δένδιας, δεν είναι ξεκάθαρο από την αρχαιολογία, τις χρήσεις γης κ.λπ. «Πώς θα πουληθεί και σε ποια τιμή θα μετοχοποιηθεί η εταιρεία; Είναι απολύτως βέβαιο ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Σ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σπάσουν τα ταμπού και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος ότι δεν πρέπει να πωλούνται δημόσια ακίνητα, ενώ ο Δ. Ανδρίτσος, επικεφαλής της Euro-bank Property Services τόνισε: «Λέμε για αξιοποίηση, αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε τίποτε. Οι επενδυτές μπορούν να έλθουν για εξοχικά και ξενοδοχεία».
Αδράνεια.
Για αδράνεια, καθυστερήσεις και όχι ολοκληρωμένο σχέδιο, έκανε λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμένος Ηρακλείου Γ. Μπρας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο για την κρουαζιέρα με μειωμένα τιμολόγια σε 4-5 μεγάλα λιμάνια της χώρας. Για τα δημόσια ακίνητα είπε: «Ποιος είναι ο... κουζουλός που θα πάρει ακίνητα που είναι μπλεγμένα με το ΣτΕ;». Το στέλεχος της Lamda Development, Δ. Ζωντανός, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον για ακίνητα όπως η Αφάντου Ρόδου, το κτίριο του IBC στο Μαρούσι, η μαρίνα Βουλιαγμένης και τα κτίρια που δίνονται με sale and lease back. «Την Ελλάδα δεν τη φάγανε καρχαρίες, αλλά μικρά - μικρά πιράνχας», είπε για την κρίση.
Ο Στ. Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus Capital Investors, τόνισε ότι θα αγοραστούν κάποια ακίνητα αλλά όχι στις τιμές που περιμένει η κυβέρνηση. «Καλύτερο είναι να χρησιμοποιηθεί η περιουσία ως collateral για δανεισμό της Ελλάδας», είπε.
Κουζουλός.
«Ποιος είναι ο... κουζουλός που θα πάρει ακίνητα που είναι μπλεγμένα με το ΣτΕ;», είπαν στο συνέδριο.
Ευκαιρίες.
«Τα ακίνητα ευκαιρίας (distressed properties) δεν έχουν φανεί ακόμη στην ελληνική αγορά, καθώς οι αξίες θα μειωθούν και άλλο το επόμενο διάστημα.
Αποδόσεις.
Οι αποδόσεις των γραφείων στη Κηφισίας φτάνουν το 8%, βρίσκονται δηλαδή στα επίπεδα που ήταν και το 2002 λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ
Σχέδια
Σχέδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ.
Πηγή www.imerisia.gr