
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο κάθε είδους ακίνητο, οικόπεδο και αγροτεμάχιο είτε εντός είτε εκτός σχεδίου θα υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα υπόκειται σε φορολόγηση με βάση το όριο των αντικειμενικών κριτηρίων, τις κλίμακες και το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου. Έτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.
Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από το φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον ΦΑΠ, αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει. Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στις 350.000 ευρώ. Με βάση λοιπόν αυτή την αξία θα προκύπτει αν πρέπει να πληρώσει φόρο και πόσο.
Με τον τρόπο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο άτομα που έως τώρα εξαιρούνταν από αυτή την υποχρέωση. Ένα από τα προβλήματα του σχεδίου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν ένα νέο τύπο Ε9, με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν έπειτα από επεξεργασία τον τύπο του αγροτεμαχίου. Πηγή: Express.gr