Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 13.000 τα "πράσινα" σπίτια.



Στους 13.687 ανέρχονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς ήδη για αυτούς έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα.Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, το πλήθος των αιτήσεων στις Τράπεζες ανέρχεται σε 79.126, από τις οποίες περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, δηλαδή, από το συνολικό προυπολογισμό του προγράμματος, που ανέρχεται στα 396 εκατ. ευρώ, έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί τα 126,4 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες αιτήσεις για το πρόγραμμα προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία το 20% των αιτήσεων, την Αττική το 16% και τη Θεσσαλία το 12%.

Το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο από τέσσερα έως έξι χρόνια με ή χωρίς εγγυητή, χωρίς προσημείωση ακινήτου, ενώ έχουν τη δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής χωρίς επιβαρύνσεις καθώς και εξόφληση των προμηθευτών/αναδοχών μέσω της τράπεζας χωρίς την εμπλοκή των ιδίων.

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται αφορούν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, την αποκατάσταση των κουφωμάτων και στην τοποθέτηση συστημάτων σκίασης και την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού.

Οσον αφορά τo ύψος των παρεμβάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία ενώ για να ενταχθεί μια οικία στο πρόγραμμα πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και να έχει καταταγεί - βάσει Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης - σε κατηγορία έως Δ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2012), φέρεται να επεξεργάζεται νέους τρόπους που αποσκοπούν στην βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλειών για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 και μετά θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.